Poutníci si v Číhošti připomněli pátera Josefa Toufara

27. únor 2023 06:00

Desítky poutníků z různých koutů České republiky přijely v neděli do Číhoště na Havlíčkobrodsku, aby si připomněly kněze Josefa Toufara. Katolický duchovní, který se stal před 73 lety obětí komunistického režimu, by navíc v budoucnu mohl být prohlášen za blahoslaveného. Už několik let totiž běží diecézní proces jeho beatifikace. Na tento proces pak často navazuje i kanonizace, tedy svatořečení.

„Já jsem to viděla, že to byla pravda. Věděli jsme, že je to nějaký zázrak, že to nikdo sestrojit nemohl, protože kostelíček je malý,“ říká dva a devadesátiletá Libuše Fialová, která v kostele byla i při takzvaném čihošťském zázraku v roce 1949. Při něm se měl podle svědků hýbat křížek na oltáři v kostele.

Pamětnice i s celou rodinou míří do kostela, kde začíná mše.

Lidí je v malém kostele tolik, že někteří musí stát až u vchodových dveří. „Tak jako obvykle v těch zimních akcí, když jsou v prosinci a v únoru a březnu opět naplnil kostel v Číhošti. Takže jsme spokojeni,“ pochvaluje si zájem ze strany věřících katolický teolog a kněz Tomáš Petráček.

Z kostela se lidé přesunuli do místní hospody na besedu o páteru Toufarovi.

Jak daleko je proces prohlášení pátera Toufara, který zemřel 25. února 1950 po brutálních výsleších StB, blahořečeným, si poslechněte v reportáži.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související