Kněz Josef Toufar se narodil před 120 lety. Výročí si připomenou v Polné, Zhoři a v Arnolci

14. červenec 2022

Kněz a oběť komunistického režimu Josef Toufar se narodil před 120 lety v Arnolci. Působil v Zahrádce a později v Číhošti, odkud ho také odvezla tajná policie. 

„Slavit narozeniny je věc radostná, proto jsme připravili 120. výročí narozenin Josefa Toufara v duchu setkávání s přáteli a příznivci,“ řekl v Dobrém dopoledni Miloš Doležal, autor mnoha knih o životě Josefa Toufara a pořadatel oslav. 

Miloš Doležal

Ty se budou konat na třech místech spojených s prvními lety života komunisty umučeného kněze.

Hospody jsou centrem kultury

V pátek se v Polné připomene jeho mládí, kdy tam studoval zemědělskou školu. Na večer chystá Miloš Doležal přednášku v polenském Měšťanském pivovaru na téma Pivo, pivovar a hospoda v české kultuře. 

„Toufarovi odsud brali pivo do hospody v Arnolci, v polenském pivovaru žil malý Bohumil Hrabal, v pivovarech nebo hospodách se narodila spousta osobností, Bedřich Smetana, básník Vítězslav Hálek, architekt Josef Gočár a spousta dalších osobností, tak proto,“ vysvětlil s úsměvem Miloš Doležal.

15. července byl Josef Toufar pokřtěn v chrámu svaté Markéty ve Zhoři. Odtud také vyrazí poutníci v sobotu ráno na pěší pouť do Arnolce. Tam program oslav pokračuje odhalením busty Josefa Toufara a promítáním fotografií v kulturním domě. 

Podrobnou pozvánku si poslechněte v přiloženém audiu.

Josef Toufar, 120 let, pozvánka
Josef Toufar, 120 let, pozvánka
autor: Dáša Kubíková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio