Potravinová banka v Ledči má šestkrát větší zásoby než obvykle. Pomohla paradoxně současná krize

12. duben 2020 06:00

Jarní kolo národní potravinové sbírky se letos kvůli karanténním opatřením neuskuteční. Přesto potřební o pomoc nepřijdou.

Sklady Potravinové banky v Ledči nad Sázavou jsou aktuálně úplně plné. Mají tam šestkrát víc zboží než vloni touto dobou. Paradoxně za to může pandemie.

„Loni jsme měli 3 tuny potravin, letos už máme 16 tun potravin,“ řekl šéf potravinové banky v Ledči nad Sázavou Miroslav Krajcigr. Reportérovi ukázal palety s moukou, regály naplněné různými jinými trvanlivými potravinami.

„Máme různé dodavatele ze školních jídelen, různých výroben, kde byly potraviny připravené ke spotřebě a nespotřebují se. Volají nám z celého kraje, z celé republiky.“

Azylové, pečovatelské domy, senioři

Potravinové banky pomáhají potřebným. Dodávají do azylových domů, domů s pečovatelskou službou, domovů pro seniory. „Jsou přebytky, dáváme i jednotlivcům. Je hodně potravin, které je potřeba během pár dnů rozdat.“

Každé jaro probíhala sbírka pro potravinové banky. Lidé v supermarketech nakoupili a zboží dle vlastního uvážení odložili do speciálních košíků. Letos se zatím sbírka neuskuteční. „Bude pravděpodobně na podzim,“ dodal Miroslav Krajcigr.

Základní školy

Kdo daroval potravinové bance, to jsou mimo jiné základní školy. Například ty z Pelhřimova. „Po jarních prázdninách děti nenastoupily do školy a předzásobené jídelny se musely zbavit spousty potravin, kterým končila doba upotřebitelnosti v dubnu. Proto jsme rozhodli je darovat potravinové bance,“ řekl místostarosta Josef Koch (KDU-ČSL).

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související