PORADNA: Správný kompost nepáchne

26. duben 2018

Vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarina Ruschková přišla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina vysvětlit, co všechno můžeme vyhazovat na kompost, a tím znovu zužitkovat. Mluvili jsme i o tom, jak vůbec kompost založit a komu se to vyplatí.

Každý kdo má možnost kompost využít a má místo na jeho založení, měl by kompostovat. „Protože pro nás je to nejlepší likvidace biologicky rozložitelného odpadu,“ vysvětluje host. Kdo tuto možnost nemá, měl by aspoň využívat hnědé nádoby, které jsou na bio odpad určené.

Maso ani kosti do kompostu nepatří

„Do kompostu patří veškeré odpady ze zeleně, tráva, větve. Můžeme do něj dávat i slupky z jablíček, z brambor. Nepatří tam vařené věci, vařené těstoviny, maso. Můžeme tam ale dát skořápky z vajíček, ale jen do toho domácího kompostu. Patří tam i skořápky z oříšků a biologické odpady z domácnosti,“ říká Katarina Ruschková. Přidat můžete i pytlíky od čajů.

Kompost pravidelně překopávejte

V domácím kompostu je důležité, abyste ho občas překopali. „Protože jednou z důležitých složek je vzduch, který se musí dostat ke hmotě. Probíhají tam aerobní procesy. Je důležité, aby hmota nezakysla a nezůstala bez kyslíku,“ upozorňuje host.

Zápach z kompostu způsobuje nedostatečný přísun vzduchu

„Pokud je kompost dělaný dobře, tak vůbec nesmrdí. Pokud zapáchá, tak je něco špatně. Většinou je to proto, že není přístup vzduchu,“ vysvětluje Katarina Ruschková. Kompostér můžete pořídit plastový nebo dřevěný. Ten možná i lépe zapadne do prostředí zahrady.

Spustit audio