PORADNA: Při chrápání jsou nebezpečné zástavy dechu

17. duben 2018

Chrápání obtěžuje ostatní spolunocležníky, ale zároveň představuje i velké zdravotní riziko pro samotného chrápajícího člověka. Co se s tím dá dělat, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct lékař plicního oddělení z jihlavské nemocnice pan doktor Tomáš Snížek.

Chrápání je porucha dýchání ve spánku. Nemusí to tak ale být vždy. U chrápajícího člověka je proto třeba nejdříve diagnostikovat poruchy dýchání ve spánku, které mohou vést až k zástavám dechu během spánku. Tak jako tak ale chrápání ovlivňuje spolunocležníky.

 

Pozor na pauzy delší, než 9 sekund

Může se nám zdát nebezpečný hlasitý projev chrápání, ale nebezpečné je ticho, které se objeví v okamžiku, kdy pacient přestane dýchat. Pauza delší, než 9 sekund zakončená chrápáním, je škodlivá.

 

Vyšetření provede spánková laboratoř

Lidí s poruchami je hodně, a tak jsou lhůty objednání až kolem půl roku. Pokud je chrápání spojené s dechovými pauzami, je možné poruchu léčit pomocí speciálních dechových přístrojů. Jedná-li se pouze o chrápání, je to problém, který pomohou vyřešit lékaři na krčním oddělení. Nejčastěji se jedná o operační zákrok v horních cestách dýchacích.

 

Chrápání je do určité míry i genetická záležitost

„Pokud je někomu souzeno, že začne chrápat, tak začne chrápat. Ale ve snaze omezit nástup chrápání, jsou důležité zásady zdravého života. Především bych apeloval na kouření, alkohol a držet optimální váhu,“ vyjmenovává základní druhy prevence chrápání pan doktor Tomáš Snížek. Zároveň je chrápání častější při ležení na zádech, při spaní na boku je možné ho výrazně omezit.

Spustit audio