PORADNA: Pravý čaj je pouze z čajovníku
Jaký je rozdíl mezi roibosem a oolongem? A z jaké rostliny si vaříme bílý čaj? Tajemství přípravy kvalitního a prospěšného nápoje přišla do čtvrteční rozhlasové poradny poodhalit Iva Pařízková z jihlavské čajovny Kuba a Pařízek.
Opravdový a poctivý čaj je z čajovníku. Tedy z keře, ze kterého sbíráme čajové lístky. U nás se ale prodávají i bylinkové nebo ovocné čaje, které s pravým čajem nemají nic společného. Pravé čaje dělíme na zelené, černé a mezi nimi je tzv. oolong čaj. Zelené čaje jsou také bíle a žluté.
Lístky čaje musí uschnout
Po utržení čajového lístku, je třeba, aby zavadnul. Je to kvůli odpaření vlhkosti a také proto, aby změknul. „Když změkne, tak se teprve dá s lístkem pracovat. Potom je potřeba narušit buněčnou membránu tak, aby se začaly uvolňovat enzymy a esenciální oleje. Teprve potom začíná vznikat typická vůně čaje,“ vysvětluje Iva Pařízková.
Čaj zaléváme převařenou vodou
Zalévání čaje se liší podle druhu. Černé čaje zaléváme převařenou vodou o teplotě zhruba 98 stupňů. Čaj byste měli louhovat tři minuty. „Pak se začínají uvolňovat třísloviny a čaj začíná být trpčí. Někdo to má rád víc, někdo ne. Někdo si nechá černý čaj tři minuty, někdo čtyři, někdo pět. Záleží, jak chcete výrazný čaj,“ popisuje host.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.