PORADNA: Pravý čaj je pouze z čajovníku
Jaký je rozdíl mezi roibosem a oolongem? A z jaké rostliny si vaříme bílý čaj? Tajemství přípravy kvalitního a prospěšného nápoje přišla do čtvrteční rozhlasové poradny poodhalit Iva Pařízková z jihlavské čajovny Kuba a Pařízek.
Opravdový a poctivý čaj je z čajovníku. Tedy z keře, ze kterého sbíráme čajové lístky. U nás se ale prodávají i bylinkové nebo ovocné čaje, které s pravým čajem nemají nic společného. Pravé čaje dělíme na zelené, černé a mezi nimi je tzv. oolong čaj. Zelené čaje jsou také bíle a žluté.
Lístky čaje musí uschnout
Po utržení čajového lístku, je třeba, aby zavadnul. Je to kvůli odpaření vlhkosti a také proto, aby změknul. „Když změkne, tak se teprve dá s lístkem pracovat. Potom je potřeba narušit buněčnou membránu tak, aby se začaly uvolňovat enzymy a esenciální oleje. Teprve potom začíná vznikat typická vůně čaje,“ vysvětluje Iva Pařízková.
Čaj zaléváme převařenou vodou
Zalévání čaje se liší podle druhu. Černé čaje zaléváme převařenou vodou o teplotě zhruba 98 stupňů. Čaj byste měli louhovat tři minuty. „Pak se začínají uvolňovat třísloviny a čaj začíná být trpčí. Někdo to má rád víc, někdo ne. Někdo si nechá černý čaj tři minuty, někdo čtyři, někdo pět. Záleží, jak chcete výrazný čaj,“ popisuje host.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka