PORADNA: Na matraci si pořiďte chránič

31. květen 2018

Jak správně pečovat o matraci přišla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct Ivana Gregorová z jihlavské prodejny Ráj spánku. A přidala i tipy na vybavení, které pomáhá dobře spát i lidem se zdravotním nebo pohybovým omezením.

Základní údržba každé matrace znamená vyprat potah a matraci vysát. Frekvence takové údržby hodně závisí na váze člověka a na tom, jak moc se potí. Čím je pocení častější, tím by měl člověk povlečení častěji prát. Průměrně stačí potah prát jednou za půl roku až rok.

Kdo rád v posteli snídá, měl by si pořídit chránič

Jedná se o snadno snímatelný potah, který zabrání znečištění matrace od tekutin. Stejně tak ho lze doporučit lidem, kteří se hodně potí. Chránič snadněji z matrace sejmete a můžete častěji prát.

Kvalitní matrace vydrží 10 let

U těch nejkvalitnějších je životnost ještě o něco vyšší. Nemusíte se o matraci tolik starat a víte, že vám bude dělat kvalitní oporu a vydrží. Nekvalitní matrace naopak jsou někdy už půl roku po používání proleželé. S proleženou matrací už nic neuděláte.

Při spánku musíte mít páteř v rovině

Když vybíráte polštář, tak se soustřeďte na to, abyste měli při ležení na polštáři páteř v rovině. „Polštář vybíráme podle šířky ramen,“ říká host. Tradiční péřové polštáře se dnes vyrábí z dutého vlákna. Jejich nevýhoda je trochu v tom, že když si do něj lehnete, tak materiál pod hlavou se nahrne do stran a hlavu tak v rovině nemáte.

Spustit audio