Populismus vládnoucí garnitury? V Pelhřimově jezdí celé prázdniny autobusy MHD zdarma

4. srpen 2018 06:00

Celé letní prázdniny jezdí autobusy MHD v Pelhřimově zdarma. Město je zčásti rozkopané a to je podle radnice vysvětlení k tomuto kroku. Opozice v zastupitelstvu ale mluví o populizmu.

Je běžné všední dopoledne na zastávce městské hromadné dopravy na Karlově náměstí v Pelhřimově společně se mnou čeká na autobus asi dvacítka lidí. Ani já, ani nikdo z nich dnes nebudeme muset za jízdenku platit. Tato výsada potrvá ještě měsíc, reportoval z místa Milan Soldán.

Oslovená paní Lenka by se prý vůbec nezlobila, kdyby to tak už zůstalo. „Bylo by to dobrý, není to špatný.“

Městské autobusy zdarma zavedla pelhřimovská radnice na celé prázdniny kvůli mnoha silničním uzavírkám. A lidé na to slyší. I pravidelná cestující Lenka si všimla nových spolupasažérů. „No, možná, že o ty dva, tři lidi. Jezdím ráno v šest, ale nevím, jak je pak ta doprava později.“

Řemeslník s taškou přes rameno

MHD zdarma zlákala také řemeslníka, pane Eliáše. Normálně by nejezdil, zdarma ale ano. „Já toho teď využívám, protože z práce jezdím na svačinu domů. Jinak jsem nejezdil třeba nebo to. Myslím, že jezdí víc lidí,“ konstatuje.

Populismus?

Ačkoliv si Pelhřimovští pochvalují, ozývají se i kritické hlasy. Opoziční zastupitel Pavel Hájek z hnutí Pro Pelhřimov vidí v opatření populistické gesto, které má zakrýt zmatky v dopravě. „Jedinou věc, kterou udělali, je to, že zavedli MHD na dva měsíce zdarma. Když zjistili, že v některých případech zbytečně pouzavírali a zjednosměrnili polovinu města a lidé s tím měli problémy, tak najednou bude dva měsíce MHD zdarma, protože to dříve nestihli.“

Starosta František Kučera (ČSSD) tvrzení opozice odmítá a prohlásil, že jízdné zdarma skončí s prázdninami.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio