Poptávka po plazmě pro léčbu covidu je stále veliká. Darovat šel i rozhlasový reportér

13. listopad 2020 05:00

Odběrová místa transfúzních stanic v těchto týdnech přijímají dárce krevní plazmy, kteří prodělali covid-19. Mohou tak pomoct při léčbě jiným těžce nakaženým.

Dostatečné množství protilátek má ale jenom asi pětina lidí, která na odběry přijde.

Je to jeden z nástrojů, kterým se dá léčit nemoc covid-19. Krevní plazma. Darovat ji můžou jenom zdraví muži od osmnácti do šedesáti let, kteří už tuto nemoc překonali.

Rekonvalescentní plazma

Na odběrová střediska se jich v současné době obrací čím dál tím víc, protože takzvané rekonvalescentní plazmy zatím není tolik, kolik, by bylo potřeba.

V třebíčské nemocnici, kde funguje odběrové středisko Fakultní nemocnice Brno, ji byl darovat i redaktor Českého rozhlasu. „Lehám si na lehátko. V odběrovém středisku se mě ujímá sestra Václava Říhová. Na ruku mi dává manžetu a do dlaně gumový balónek,“ podělil se o první pocity reportér František Jirků.

Tlakovat, tlakovat!

„Zamačkejte, tlakovat, tlakovat!“ pobízí sestra. „Manžeta je nafouknutá, to cítíte, že? Mačkat! Jakmile se vyfoukne, máte přestávku, tak nemačkat.“

Odběr plazmy, žluté tekutiny, zajišťuje centrifuga, která po chvilkách vrací krev zpět do těla dárce. Na odběr plazmy přišlo ve stejný den dalších 18 dárců. Na rekonvalescentní plazmu přišlo 6 lidí. „Není to každý den stejné.“

Protilátky

O tom, jestli bude odebraná plazma vhodná pro léčbu pacientů s nemocí covid-19, rozhodne až laboratorní test v Brně. Záleží, kolik má každý dárce, který nemoc covid-19 prodělal, v těle protilátek.

„Zhruba každý pátý dárce, který k nám přijde, tak má dostatečné množství protilátek na to, aby se plazma dala použít k léčbě. Jinak má plazma využití, používá se u popálenin, používá se u velkých krvácení,“ řekla Českému rozhlasu vedoucí lékařka třebíčského odběrového centra Petra Vojáčková.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související