Koronavirus ovlivňuje všechno. Lidé nemají tolik chuť překonávat rekordy, říkají v Pelhřimově

7. listopad 2020 06:10

Bude ještě v budoucnu platit slogan Pelhřimov – město rekordů? Koronavirová krize neohrožuje jenom restauratéry nebo obchodníky.

Do problémů se kvůli pandemii dostává i rekordmanská agentura Dobrý den a její muzeum.

Třicet let je Pelhřimov centrem všech českých rekordmanů. Tamní agentura Dobrý den pečlivě sleduje a zapisuje jejich výkony, pořádá každoroční festival a expozice v muzeu se stále rozrůstá.

Muzeum rekordů

To všechno by ale mohlo velice brzy skončit. I na toto neobvyklé odvětví lidské činnosti totiž dolehla koronakrize. „Muzeum je samozřejmě zavřené, obě jeho expozice. Snažíme se ale něco dělat, mění se exponáty, mění se vzhled muzea, popisky,“ řekl Luboš Rafaj z agentury Dobrý den.

Druhá letošní v uvozovkách uzávěra může pelhřimovské muzeum ekonomicky položit. „To se může stát. Byl duben, květen, červen problémový obrovsky. Červenec a srpen lidi přišli, docela hodně, ale ne tolik, jako loni, takže samozřejmě se může stát, že to zabalíme, ale zatím se nechceme vzdát,“ dodal.

„Kolega vždycky říká: co budeme dělat? Já říkám: půjdeme domů.“

Překonávání rekordů

Muzeum je zavřené, mají lidé vůbec chuť v této nelehké době překonávat rekordy? „Tak, jak mluvíme o muzeu, můžeme mluvit i o rekordech. Když posčítáme měsíce, které nám byly zastaveny, tak mluvíme o šedesáti akcích. To je možná větší rána než to zavřené muzeum.“

Pokud se situace nezmění, vydrží agentura a muzeum několik měsíců. Jediné příjmy provozovatelům teď plynou z prodeje České knihy rekordů. Přesto slova o nevzdávání se berou vážně. Už dnes budou komisaři přihlížet Šerpovi, který se na svých zádech pokusí unést rekordní množství piva.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související