V sociálních službách mají plošně testovat na covid. Někde ale dosud nemají testy

10. listopad 2020 06:15

Nejpozději do středy má podle vlády začít testování na koronavirus v domovech seniorů. To se má navíc opakovat každý týden.

Do České republiky dorazilo dva miliony antigenních testů, které se mají využít pro testování na koronavirus v domovech pro seniory. Podle vlády mají sociální zařízení začít s testováním nejpozději ve středu.

Každých pět dní

Každých pět dní testovat klienty a zaměstnance domovů pro seniory. Tak zní nové vládní nařízení, které sice mělo vejít v platnost už minulý týden, zatím ho ale není možné naplnit. Ještě v pondělí totiž domovy na Vysočině žádné testovací sady k dispozici neměly a ředitelé čekali na jejich dodávku. 

„My v tuto chvíli ještě ty testy nemáme dodány, ale máme informaci, že by měla začít distribuce,“ odpovídá na dotaz, jestli se už s testováním začalo, ředitelka domova pro seniory v Havlíčkově Brodě Hana Hlaváčková.

A podobně jsou na tom také v Pelhřimově. Také tam ještě v pondělí neměli žádné bližší informace o tom, kdy testy dorazí, jak mi potvrzuje ředitel tamního domova pro seniory Petr Krčál.

„Mám informaci akorát od ředitele asociace, že během dneška, spíše během tohoto týdne, budou rozváženy. Takže jako ty termíny, které byly dané vládou, se musí podle mého názoru změnit, protože to už nejsme schopni zabezpečit.“

Zádrhel mezi firmou a VZP

Proč ještě v pondělí testy do domovů pro seniory na Vysočině nedorazily, vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD): „Ten problém je v tom, že ta firma to ještě nedodala. VZP je měla zaplatit, měla přes firmu Avenir podepsat smlouvu a distribuovat. Zatím pokud máme informace, tak nikam dodány nebyly.“

Domovy pro seniory ale netrápí pouze nejistota kolem samotného dodání testů. Třeba v Havlíčkově Brodě se bojí, jestli budou mít dostatek personálních sil, aby mohli klienty a zaměstnance testovat každých pět dní. To by totiž znamenalo týdně otestovat kolem lidí.

Časová náročnost

„Je otázka, pokud to bude po pěti dnech, tak je možné, že té agendy bude hodně, a že to třeba zvládat nebudeme,“ vysvětluje tamní ředitelka Hana Hlaváčková. Podle ní není žádnou výhodou ani to, že se bude testovat antigenními testy, které mají být rychlejší než klasické PCR. Proces samotného testování totiž zůstává u obou stejný. 

„Provést ten test, musíte zadat žádanku, musíte ho provést fyzicky, musíte vyčkat na odečtení, tam nějaká časová dotace na to je. I u klientů to je, vysvětlit jim, proč se to dělá. Takže určitě to chvilku trvat bude.“

Podle ředitelky může také nastat problém, pokud testy odhalí větší počet nakažených zaměstnanců a ti pak skončí v karanténě. V takovém případě by pak pro další kolo testů mohl chybět personál. Co v takovém případě dělat, domovy prozatím netuší.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související