Ponožky, instantní zmrzlina, nákup do tašky. Vesnické prodejny bojují o své místo na slunci

25. březen 2019 10:00

I v době super a hyper marketů mají své místo malé vesnické prodejny. Uživit se je pro ně ale čím dál těžší. A tak někdy nabízí i zboží, které by v takovém obchodě člověk nečekal.

Tak jako v koloniálu Jany Bořilové  v České Jablonné u Přibyslavi.

„Pro takové staré lidi, abychom jezdili támhle někde do nějakých supermarketů, my jsme rádi, že nám to paní přiveze,“ popisuje obyvatelka České Jablonné během nákupu v místní prodejně. 

Právě senioři tvoří podle majitelky obchodu Jany Bořilové většinu klientely. „Jsou tady převážně starší osoby, starousedlíci, takže sem chodí zhruba kolem dvaceti lidí denně. Oni jsou rádi, že jsem tady, že tady mají obchod v místě, že nemusí nikde nic shánět a už jsme si na sebe tak nějak zvykli.“

Prodejna majitelku neuživí

Samotná prodejna na vesnici ovšem Janu Bořilovou neuživí. Musí chodit i do další, v České Jablonné proto otevírá jen tři dny v týdnu. A právě kvůli tomu nemá nárok ani na finanční pomoc.

„Spadá pod Přibyslav Česká Jablonná, tak jako bylo zažádáno o dotaci a nebyla mi schválena a to prý z důvodu, že jsem tady jenom tři dny v týdnu, ne celý týden.“

Podle ní by ale každodenní provoz pro místní smysl ani neměl, proto zůstává otevírací doba stále stejná. Občas jí zato dokáže překvapit, co vše si místní důchodci chtějí koupit.

Ponožky, punčochy, zmrzlina v prášku

„Silonky a silonový ponožky, že jsou na to zvyklí, že pod zástěru doma nosí silonky. Mě to úplně zarazilo, tak jsem objednávala silonky a silonový ponožky. A chtěli zmrzlinu, tak říkám, že je v mrazáku a ona, ne tuhle, v prášku.“

Od té doby Jana Bořilová instantní zmrzlinou rozšiřuje nabídku své prodejny pravidelně.  Jezdí si pro ni také Radka Vlčková, která v obchodě nakupuje i pro svou maminku. „Jsme rádi, protože do města to máme pět kilometrů, já osobně to využívám dost a jsem ráda, že tady prodejna je.“

Nákup do tašky

Kromě klasické kamenné prodejny teď navíc Jana Bořilová přichází i s další nabídkou - pro obyvatele nedalekého Peršíkova takzvaný nákup do tašky.

„Oni by mi vždycky dali seznam, co chtějí koupit, já bych jim dala do tašky, namarkovala, dala bych jim účtenku a odvezla.“ O tuto službu požádala vesnickou prodavačku Havlíčkova Borová, podle všeho se ale zatím žádní zájemci z Peršíkova neozvali.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související