Pomohli cvičením a uměním. Dvě víkendové benefiční akce pro Ukrajinu v Jihlavě a Žďáře

6. březen 2022 09:00

Cvičením i uměním pomáhali Ukrajině. V sobotu na Vysočině vyjádřili podporu napadené zemi sportovci, hudebníci, výtvarníci i stovky dalších lidí. 

Ve Žďáře nad Sázavou se cvičilo, v Jihlavě hrálo, zpívalo a recitovalo. Cíl byl ale stejný - finančně podpořit Ukrajinu. Solidaritu vyjádřily stovky lidí a podařilo se vybrat desetitisíce korun.

Žďár nad Sázavou

V zaplněném sále kulturního domu ve Žďáře nad Sázavou cvičí několik desítek mužů a žen jógu. Jsou to ti, kteří přišli podpořit akci Pohybem za Ukrajinu. Lekce právě končí a podložku si balí i paní Alena. „Přišla jsem podpořit Ukrajinu a poslat tu energii těm lidem.“

Ve vestibulu kulturního domu se rozpohybovaly děti. Cvičebních stylů byla celá řada, ostatně do benefice se zapojilo velké množství fitcenter a sportovních klubů ze Žďáru. Všechno to vymyslela cvičitelka Ida Kršková. 

„Před týdnem jsem šla se svým psem a vidím žďárské skauty, že se tam něco děje. Šla jsem se zeptat a oni dělali sbírku. Ještě jsem tam něco stihla donést, ale to mi přišlo málo. Nejsem zpěvák, malíř, ale celý život se živým pohybem. Oslovila jsem naše studio, ostatní lektory.“ Cvičenci přispěli buď do zapečetěných pokladniček charity nebo nákupem zákusků. 

Jihlava

Na Vysočině to ovšem nebyla jediná sobotní akce na podporu Ukrajiny. Na Masarykově náměstí v Jihlavě proběhl benefiční komponovaný program, dorazilo několik set lidí. Pomoci krepových papírů vytvořili živý obraz v ukrajinských barvách. 

Přispívalo se nejen do pokladniček charity. Vznikla tam i improvizovaná galerie koláží, fotografií a obrazů, ze které také poputují peníze na pomoc.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související