Pololetní vysvědčení nemá razítko ani vodotisk. Děti dostávají pouze výpis z počítače

Přelom ledna a února znamená pro žáky českých základních a středních škol polovinu školního roku. Kromě krátkého volna dostávají také pololetní vysvědčení.

To ale v posledních letech nemá podobu důležité listiny s ochrannými prvky a kulatým razítkem.

„V pololetí vydáváme takzvaný výpis vysvědčení, který má všechny náležitosti, ale je vytištěný na obyčejném papíře,“ vysvětluje zástupce ředitele Střední školy průmyslové, technické a automobilní v Jihlavě Ladislav Kašpárek. To pravé vysvědčení s vodotiskem, podpisy a razítky dostávají žáci až na konci roku. „Za obě dvě pololetí najednou,“ dodává zástupce. To pravé konečné vysvědčení už také není psané ručně, jak před lety bývalo. Je stejně jako pololetní výpis vytištěné na počítači.

Rodiče mají o známkách přehled i bez výpisů a vysvědčení

V počítači je vedená i klasifikace celé školy. Jihlavská průmyslovka využívá program, do kterého učitelé známky zapisují. Přístup k nim pak mají studenti i jejich rodiče. Je tak bezpředmětné snažit se třeba pololetní výpis před rodiči tajit. I výsledné pololetní známky, a samozřejmě i ty na konci roku, vyhodnocuje počítač. Učitel ale má samozřejmě možnost přihlížet například k aktivitě žáka v hodině. Poslední slovo pak vždy padne na pedagogické radě, setkání učitelů před vysvědčením.

Ruční vypisování vysvědčení nahradil pouhý stisk tlačítka

Místo únavného ručního vypisování jednotlivých vysvědčení učiteli, teď vše obstará technika. „Pak už tady jen správce systému vytiskne výpisy nebo klasická vysvědčení na konci roku,“ říká Ladislav Kašpárek.

Spustit audio