Po třech měsících otevírá jihlavská zoologická zahrada. Dovnitř smí pětina lidí

12. duben 2021 08:30

V pondělí v obvyklý čas otevře po třech měsících zoologická zahrada v Jihlavě. Lidi pustí do venkovních prostor, pavilony musí zůstat uzavřené.

Opice v ZOO Jihlavě se těší na pondělní otevření. Podle ředitele Jana Vašáka jim chybí interakce s návštěvníky: „Když si pustím televizi, tak ony koukají. Kolikrát ty seriály, který běží nejsou o moc smysluplnější, než když koukáte na návštěvníky, kteří koukají na vás.“

Společně procházíme zahradou, která se po třech měsících chystá na otevření. „Musím odstranit staré zábradlí, protože je shnilé, vyměnit ho za nový kusy,“ popisuje jeden z pracovníků ZOO toho času u výběhu žiraf.

Kromě toho se v zahradě uklízí a vylepují se zákazy na místa, která zůstanou návštěvníkům nedostupná. „Ještě máme nějaké nedodělávky, opravy drobné, aby se lidé nedostali tam, kam nemají,“ vysvětluje paní Zuzana.

Pětina návštěvníků

Uzavřené totiž zůstanou všechny pavilony zoologické zahrady a dovnitř smí pustit jen pětinu obvyklého počtu lidí. Podle ředitele Vašáka je i částečné otevření důležité a nejenom kvůli financím. „Je to důležité i ze sociálního důvodu, abychom neodvykli, abychom s těmi lidmi byli v kontaktu.“

Zoologické zahrady byly kvůli koronaviru uzavřené od 18. prosince. Jihlavská zahrada přišla za tu dobu na vstupném asi o čtyři miliony korun.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související