ZOO Jihlava čeká na pomoc státu. V krajním případě podle ředitele nabídne chované kozy šelmám

28. březen 2021 06:00

Krmení šelem kozami z vlastních chovů. I to je jeden z hrozících scénářů v jihlavské zoologické zahradě. Tvrdě na ni totiž dopadají důsledky mnohaměsíční uzávěry.

Městské zařízení proto čeká na kompenzace od státu.

„Pořád jsme zavření, takže ta příjmová stránka rozpočtu je pořád, nechci říct úplně nulová, protože máme docela silný e-shop a prodej suvenýru, nicméně to pořád není náš hlavní příjem. Je to spíš takový lepení děr.“

Tržby ze vstupného

S ředitelem jihlavské zoologické zahrady Janem Vašákem stojíme v jednom z pavilonů. Podobně jako ve zbytku areálu je i tady ticho a prázdno. Lidé do zahrady nesmí. Právě vstupné ale tvoří významnou část financí, se kterými vedení zahrady hospodaří.

„Za ten loňský rok jsme měli téměř šest milionů výpadek na vstupným, je to desetina rozpočtu. 60 milionů je roční rozpočet a pokud vám deset procent toho rozpočtu vypadne v příjmech, tak máte problém. Místy se můžeme nějak uskromnit, ale nejde to moc. Nemůžete si říct: teď přestanu krmit zvířata,“ dodal ředitel.

Rezervní fond, zřizovatel, krajní scénář

Část ztráty zahrada vykompenzovala z rezervního fondu a pomohl i zřizovatel, kterým je město Jihlava. Jenomže ani podpora zřizovatele není nekonečná. Podle Jana Vašáka je navíc problém i to, že není známý termín, kdy zahrady budou moci znovu otevřít.

V záloze má proto katastrofický scénář. „V takovémto případě pak hrozí to, že budu mít list zvířat, kdy řeknu: dobrý, tak nebude seno, budeme zkrmovat kozy velkým kočkám a pak to půjde nějak sestupně dál a úměrně tomu se bude zeštíhlovat i aparát lidí, protože jich nebude tolik potřeba,“ přibližuje Jan Vašák nejhorší možnou variantu, která by mohla nastat.

Podpora od státu

Odvrátit krajní scénář podle ředitele může asi jen podpora státu. A ta by nakonec mohla přijít. Ministerstva financí a životního prostředí totiž tento týden dohodla navýšení příspěvků na krmiva právě pro zoologické zahrady.

Místo plánovaných dvaceti milionů v nadcházejících týdnech rozdělí zařízením v zemi rovnou čtyřnásobek částky, pokračuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO): „Vlastně je to podle počtu konkrétních chovaných zvířat, protože my se zaměřujeme na ta ohrožená, chráněná zvířata a hlavně ty peníze budou rozdělovány rychle a jednoduše, to znamená, do konce března přijímáme žádosti a v průběhu dubna, v první polovině dubna je všechny zpracujeme a hned peníze půjdou na účty jednotlivých zoologických zahrad.“

Zároveň by zoologické zahrady mohly nově využívat i podpůrné programy Ministerstva obchodu a průmyslu jako jsou například příspěvky na zaměstnance. Asociace zoologických zahrad bude o způsobu čerpání těchto kompenzací jednat v nadcházejících dnech.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související