Po letní sezóně si dva měsíce vychutnávám samotu, pak už zase hledám lidi, svěřila se kastelánka hradu Roštejn Zdena Vaníčková

4. srpen 2015

„S hradem jsem spojila 19 let svého života,“ začala vyprávět v Dobrém dopoledni na Regionu kastelánka Zdena Vaníčková. „Letos na podzim odcházíme já i manžel, který se mnou celou dobu na hradě pracoval, do důchodu,“ dodala.

Manželé Vaníčkovi se potkali v Klášterci nad Ohří. „Tam bylo na konci 80. let moc špatné ovzduší a kvůli tomu jsme tam nechtěli mít děti. Tak jsme obeslali hrady a zámky a manžel dostal umístěnku do Náměště nad Oslavou. Tam jsme žili několik let, porodila jsem tam děti a potom se uvolnilo místo zahradníka v Telči a tak jsme na 15 let přesídlili tam,“ vyprávěla dlouholetá kastelánka hradu Roštejna.

Živou sezónu střídá tichá zima

V době letní sezóny na Roštejně si podle kastelánky telefony neodpočinou a zvoní prakticky po celý den. „První dva měsíce po skončení sezóny si užívám klid, ale pak už přece jenom ráda přijdu mezi lidi. „V zimě se nabízím svým kolegům v Třešti nebo Telči a hlavně připravuju programy na další sezónu, třeba noční kostýmované prohlídky hradem,“ vylíčila kastelánka.

První rok jsme si zvykali na neznámé zvuky

Když si kastelánka potřebuje doplnit síly, vyráží do okolí hradu do bukového lesa. „To je les, který se sám obnovuje, ukázka, jak to asi mohlo vypadat dříve, a tam se cítím nejlépe,“ prozradila kastelánka Vaníčková. V celém hradu podle ní není místo, kde by se bála.

Zdena Vaníčková, kastelánka hradu Roštejn

Jen na neobvyklé zvuky si s manželem museli nejprve zvykat. „Zvuky jsou jiné než v civilizaci. Třeba za velkých mrazů pukají žulové balvany, to jsou dost zvláštní rány. Nebo zvuky lesa a samotného hradu. Ale když si na ně člověk zvykne, už ho neděsí,“ řekla v Dobrém ránu na Regionu Zdena Vaníčková.

Po 19 letech se kastelánka s hradem rozloučí

Po téměř dvaceti letech se kastelánka loučí s notnou dávkou lítosti. „Chtěla bych poděkovat přátelům a spolupracovníkům. Fakt, že se s nimi budu muset rozloučit, mě trošku dojímá,“ přiznala se Zdena Vaníčková.

Spustit audio