Po čaji z černého bezu můžete i zhubnout

7. červen 2017

Hostem Poradny Českého rozhlasu Vysočina byla bylinkářka Květa Šimková. Ve svém povídání s Tamarou Peckovou se zaměřily na sběr květů černého bezu a na to, v čem nám může bez pomoci. Bez už kvete a podle počasí se můžou květy bezu objevovat i v červenci, každopádně bychom neměli otálet. Pokud máte rádi bylinky, tak si běžte rychle nějaké květy natrhat.

Černý bez pomůže i s hubnutím. „Bez byl už v minulosti hodně ceněný. Říkalo se, že jakmile mu někdo ublíží a uřízne jen větvičku, tak se mu něco zlého stane. Opravdu má velké léčebné účinky a v poslední době se ctí svými účinky proti nachlazení, rýmě, horečce a celkově je potopudný, močopudný a to souvisí s horečkou a snižováním teploty a když se to spojí, tak se to může projevovat i na snižování hmotnosti,“ říká bylinkářka Květa Šimková.

Příprava čaje z černého bezu je snadná

Z bezového květu připravíte čaj poměrně snadno. Stačí přelít dva nebo tři kvítky horkou vodou. Můžou být čerstvě natrhané nebo nasušené. Stačí luhovat zhruba 10 minut a potom scedíte. Čaj pak můžete popíjet během celého dne za tepla nebo i za studena. Květy sbírejte v čistém prostředí. Vyvarujte se místům, kde zemědělci používají hnojiva nebo v blízkosti frekventovaných silnic.

Plody černého bezu jsou toxické

Plody černého bezu jsou účinné při potížích s vyhřezlou ploténkou. Důležité ale je plody vždy převařit, abyste z nich dostali toxické látky, které jsou v nich běžně obsažené. Stačí převařit jen krátce, například pět minut a potom nechat vystydnout. Pak stačí plody vymačkat, přecedit a roztok naředíte nebo můžete zkusit i nekoncentrovaný.

Spustit audio