Plicní léčebna v Humpolci je ve ztrátě, město hledá cestu z dluhů

22. listopad 2012
Zprávy z

V průběhu roku se snížil počet pacientů natolik, že v současnosti zeje téměř polovina lůžek prázdnotou. Léčebna přitom dostává fixní příjem z osoby ležící na lůžku za den.

"Ztráty jsou důsledkem krize ve společnosti a ve zdravotnictví, celkovou nejistotou mezi obyvateli a faktu, že se zvýšil poplatek za denní pobyt z šedesáti na sto korun," uvádí primář léčebny Tomáš Drasnar. "Ušetřit už nemáme z čeho, potřebujeme pacienty," dodává. Sám vidí budoucnost sanatoria v rozšíření pro další typy onemocnění. "Naše léčebna teď slouží pro pacienty postižené plicními chorobami. Samozřejmě se stárnutím populace a s mnohonemocností obyvatel budou nemoci srdce, jater a pohybového aparátu natolik vážné, že následná péče pro tyto lidi bude nutná," vysvětluje primář.
Podobně vidí budoucí fungování plicní léčebny také řada aktivních obyvatel města. Ti si přejí, aby ji město zachovalo a snažilo se prostory nabídnout soukromé společnosti, která by utáhla její provoz a také opravy.

Plicní léčebna v Humpolci je budova ze 30.let

Vedení radnice připravuje výběrové řízení na nájemce sanatoria. Léčebna má kapacitu 80 lůžek a pacienty má z celé republiky. Je jediná svého druhu na Vysočině.

Spustit audio