Pelhřimovská nemocnice je s lůžky na hraně. Následujících 10 dnů bude těžkých, řekl ředitel

5. listopad 2020 06:00

Pelhřimovské nemocnici dochází lůžka na jednotkách intenzivní péče. Okres patří s k nejvíce zasaženým koronavirem v zemi a největší nápor pacientů teprve čekají.

Pelhřimovská nemocnice potřebuje pomoc od sousedních špitálů. V zařízení, které slouží pro pacienty z okresu s druhým největším počtem případů na sto tisíc obyvatel v republice, totiž téměř došla intenzivní lůžka.

Vedení nemocnice říká, že kapacita už je na hraně a s obavami očekává další příliv pacientů. Následující dva týdny prý budou krizové.

Zcela nová situace

„Dvacet let pracujete na gynekologii, dětském oddělení, na neurologii a najednou se máte starat o infekční pacienty. Je to otázka ochranných prostředků, a hlavně chránit sebe, abychom měli pořád dostatek personálu,“ řekl Českému rozhlasu lékař z pelhřimovské nemocnice Jaroslav Houser.

Nemocnice nikdy neměla vlastní infekční oddělení a pro mnoho lékařů a sester je vzniklá situace zcela nová. „Personál se semknul a snaží se zvládnout tu situaci. Bere to jako povinnost to zvládnout.“

Nejpostiženější region

Pelhřimovský okres je spolu s Náchodským nejpostiženější v celé České republice. To se projevuje také v nemocnici, kde už jsou obsazena téměř všechna intenzívní lůžka, dodává pověřený ředitel Michal Kozár: „Kapacita intenzivní péče je momentálně na hraně. Od víkendu válčíme a děláme vše, abychom měli zajištěnou péči pro covidové pacienty i ty ostatní.“

„K dnešku máme 11 intenzivních lůžek obsazených, 6 lidí máme na ventilátoru.“ V praxi to znamená, že lůžka jsou obsazena z 93 procent.

Vlna má zpoždění…

Největší nápor pacientů přitom ředitel teprve očekává. „Vlna má zpoždění. Očekáváme, že těch deset dnů bude ještě hodně těžkých.“

Pelhřimovské nemocnici pomohou další zdravotnická zařízení v okolí. Kraj vyjednává i s firmou Vysočinské nemocnice, která má prostory v Humpolci. I tam by se o některé nemocné mohli případně postarat.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související