Pavel Kopačka: Dobré pivo dělá voda a láska, se kterou ho vaříte

21. březen 2014

Pivo začali u Kopačků vařit, když se syn vyučil v oboru. Nejdřív na sporáku v kuchyni, pak na sporáku v garáži, pak na sporáku na chalupě a pak na sporáku v dílně. „Pivo můžete vařit v domácích podmínkách úplně v pohodě, jen se připravte, že manželce zasviníte kuchyň,“ směje se při vzpomínce na začátky pivovarnictví rodiny Kopačků pan Pavel, který byl hostem v Tandemu Tamary Peckové.

Jeho syn vystudoval pivovarnickou školu v Podskalské, obor kvasná technologie. Po maturitě zkoušeli synovy receptury nejdřív v domácích podmínkách, později zahájili provoz v Kamenici nad Lipou. Vznikl rodinný minipivovar Kokeš. „To musel být Kokeš. Mému synovi se jinak než Kokeš neřekne. Když se narodil, začal jsem mu tak říkat. Ujalo se to tak, že mu nikdo jinak než Kokeš neřekne. A když je sládek, pivovar se ani jinak jmenovat nemohl, přes to nejel vlak,“ vysvětluje název rodinného podniku Pavel Kopačka.

I když jméno Kopačka by také rozhodně nebylo od věci. Kopačka je dřevěný nůž, který je dokonce v pivovarském znaku a prořezává se jím mláto při zcezování. „Mláto se vodorovně krájí jako buchta nebo pizza a k tomu potřebujeme právě kopačku,“ vysvětluje možný význam svého jména Pavel Kopačka.

Při výrobě piva někdy vypouštíte džina z láhve

Výroba piva je energeticky velmi náročná. Sedm týdnů musíte uvařené pivo udržovat při stabilní teplotě a při stabilním tlaku, což je v domácích podmínkách velmi těžké. „My jsme vařili jen v zimě, kdy jsme nemuseli dochlazovat. V létě nemáte šanci v domácích podmínkách uhlídat proces dokvášení. My dokvášeli v PET lahvích. Pohmatem jsme zjišťovali tlak. Když je moc natlakované, musí se upustit. Když to neuděláte, potom vypustíte z lahve džina. To je jenom pěna,“ vysvětluje úskalí domácí výroby piva Pavel Kopačka.

K přípravě piva potřebujete slad, chmel, který se dnes prodává v malých peletkách a pochopitelně vodu. Ta je pro výrobu piva asi nejdůležitější. Velké pivovary mají své úpravny vody. Minipivovar Kokeš má vlastní pramen. „Tryská nám přímo ze skály. V Kamenici nad Lipou pod kopcem Melíšek.“

Nejenom voda dělá dobré pivo. Podle Pavla Kopačky je to láska. „Bez toho to prostě nejde. My jsme nechtěli vařit pivo na kšeft. Možná nás to jednou bude živit. Ale vždycky nás to bavilo, bavilo nás, když lidem naše pivo chutná.“

Pivo je socializační element

Minipivovar Kokeš v Kamenici nad Lipou pořádá ochutnávky, dny otevřených dveří. „Když k nám přijdou lidi na ochutnávku, musí stát, nejsme restaurace. Ty lidi k sobě mají k sobě daleko blíž. Party, které se nepotkávají, tam se sejdou a začnou si povídat mezi sebou. To mi dělá velkou radost, pivo jim chutná a ještě ty lidi k sobě mají takhle blízko.“

A jak se pozná poctivý pivovarský? Odpověď nabízí událost z konce loňského roku. „21. prosince jsme stočili dvě várky, což je asi 700 litrů, o pět dní později jsem neměl co točit. Vše se prodalo a já jsem si mezi vánocemi chodil kupovat pivo do samoobsluhy. A říkal jsem: vidíte, takhle dopadne pivovarskej, když je moc poctivej. Chodí si kupovat cizí pivo, protože už nemá vlastní,“ směje se Pavel Kopačka z minipivovaru Kokeš v Kamenici nad Lipou.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio