Pátrání po filmových místech nekončí. Chaloupky a potoky dál čekají na odhalení

9. srpen 2016

Filmová turistika. To je spojení lásky k filmům a hledání skutečných míst, které filmařům sloužily jako kulisy. Několik publikací o filmových místech v České republice už napsal redaktor Mladé fronty Dnes Radek Laudin. „Už od dětství mě při sledování pohádek a filmů zajímalo, kde ty domy nebo krajina ve skutečnosti mohou být. Nejprve pochopitelně hrady a zámky,“ řekl Laudin na Regionu.

„Hrady a zámky jsem brzo začal poznávat. Pak mě ještě víc přitahovala místa, která nejsou tolik známá. Třeba nějaká cesta kudy herci procházejí,“ svěřil se.

Sběratelství odstartoval obušek

„První filmovou pohádkou, po které jsem pátral, byla Obušku, z pytle ven. Tehdy jsem chodil víc než půl dne po Žďárských vrších marně. Pak jsem na pamětníka narazil. Pan Švanda, který žije v blízkém Kadově, byl tehdy jako malý kluk s maminkou v lese na houbách a pomohli paní z filmového štábu, která zabloudila. Nabídla mu, aby další den dorazil na natáčení. A opravdu na začátku filmové pohádky mává s proutkem v ruce z kamene. On mě po letech na to místo dovedl a já jsem si ho tam vyfotil. Pěkná chvíle,“ vzpomínal na svoje první pátrání Radek Laudin.

Nejvstřícnější bývají lidé z vesniček

Objevování míst spojených s filmem se Radek Ladin věnuje posledních zhruba deset let. „Nejprve si lidé, které oslovím, většinou myslí, že jsem nějaký podomní obchodník. Mračí se. Ale po třetí větě roztají a začnou povídat. Bývají na natáčení hrdí. Zejména pokud se ho osobně účastnili.“

Třeba při pátrání po chalupě z filmu Na samotě u lesa narazil Radek Laudin na místní pamětnici, která vzpomínala, že právě u nich natáčeli zvuky bučení krávy. „Mimochodem cesta z přilehlé vesničky k chalupě na samotě, kde se natáčelo, vede skutečně nesmírně krásnou přírodou,“ dodal host.

Největším magnetem pro filmaře je Telč. Dobíhá ji Ledeč

„Tou filmařskou hvězdou v našem kraji je určitě Telč, ale v posledních letech jí hodně na paty šlape Ledeč nad Sázavou. Hlavně vnitřní prostory hradu v Ledči dodnes vypadají původně, neupraveně. A to filmařům vyhovuje,“ řekl host.

Velkou betonovou stopu zanechal na Vysočině i Jára Cimrman

Kromě lokalit spojených s natáčením Radek Laudin mapuje také místa pobytu imaginárního českého velikána Járy Cimrmana. „Už před několika lety vznikla stopa Járy Cimrmana v Zubří na Žďársku. Vyrobili ji vedoucí a děti z blízkého tábora nejdříve z obyčejného plechu. Teď, když už stopa nebyla v dobrém stavu, tak ji obnovili. Dnes je betonová, vedle je pěkná mohyla, místo je upravené. Je to uprostřed lesů, nikdy bych se tam nevydal, ale je tam opravdu krásně.“

Ve filmech dál zůstávají tajemná místa

Radku Laudinovi ani jemu podobným nadšencům se zatím nepodařilo určit všechny záběry kamer. „Třeba ve filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku, jak tam Popelka pere prádlo v potoce. Tak to přesné místo. Ten kámen. I když je mnoho fanoušků, kteří po tom pátrají, stále se neví, kde přesně to bylo. A to mě láká. Vím, že je to někde v okolí Železné Rudy, ale přesnou polohu neznám,“ nechal konec vyprávění otevřený Radek Laudin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.