Pátek: Už to není, jak to bývalo

13. listopad 2015

Jak často si postesknete, že "už to není, jak to bývalo"? Kdy naposledy a při jaké příležitosti? Po čem se vám stýská? Smáli jste se rodičům a prarodičům, když takhle mluvili, a teď zjišťujete, že už to děláte také? Co myslíte, že bude chybět za 40, 50 let našim vnoučatům či pravnoučatům a budou na to s nostalgií vzpomínat? Dá se to ale vzít i obráceně - co pro vás už naštěstí není, jak bývalo?

Každý z nás už někdy slyšel, že "už to není, jak to bývalo...". Že párky dříve byly plné masa, a ne samé náhražky jako dnes, že mléko bylo opravdu mléko a chutnalo po smetaně, a ne samá voda, jak jsme zvyklí z posledních let, že lidé k sobě měli blíž a víc spolu mluvili, a nedopisovali přes mobil a SMS, že děti dřív, sotva přišly ze školy, hodily tašku do kouta a do tmy běhaly venku, zatímco dnes vysedávají u počítače...

Nebo že tady na rohu stávala cukrárna a naproti měl obchod řezník, a dneska tam jsou herny. Nebo že tady stávala vesnice, kde jsem se narodil, můj táta a děda také, jeho otec a děd také, a musela ustoupit těžbě, takže zbyly jenom černobílé fotky a vzpomínky. Také vás to někdy napadne? Tak si o tom pojďme popovídat v dnešní Noční lince.

autor: David Hamr
Spustit audio