Pánové, umíte svou drahou polovičku správně usadit ke stolu? Poradí Ladislav Špaček

Sáhněte si do svědomí, pánové. Jak to vypadá, když vyrazíte s partnerkou na slavnostní večeři do restaurace? Pomáháte své drahé polovičce usednout ke stolu? Jak to dělat správně radí náš odborník na etiketu Ladislav Špaček.

„Žena je od přírody ten krásnější tvor, a proto si ženy také úzkostlivěji hlídají to, jak vypadají a jak se chovají. Já když se domluvím s manželkou, že půjdeme za dva měsíce na ples, tak už teď vím, co budu mít na sobě. Manželka to nebude vědět ještě ty dva měsíce,“ usmívá se mistr etikety.

Žena zdobí

Žena se u stolu nemůže rozvalit jako muž. Když se rozhlédneme po restauraci, uvidíme, že muži sedí takříkajíc na plný sed, zatímco žena by při společenském stolování, jako jsou banketní způsoby ve šlechtických sídlech nebo na hradě, měla sedět na první třetině židle. To proto, že tato poloha nutí tělo držet vznosně a zpříma. A tím žena zdobí.

Muž nikdy zdobit nebude. Ten si může sednout důkladně, ale neměl by se rozvalit jako v nějaké venkovské hospodě. Pochopitelně, budeme-li sedět v nějaké venkovské restauraci, pojedeme na kola s kamarády nebo na vodu, tak tam si s tím nebudeme dělat starosti.

„Jdou-li ale spolu muž a žena do společnosti, tak muž vždycky ženu usazuje. Žena neusedá sama, ale naznačí, že hodlá usednout. Žena nevstává sama, ale dá najevo, že hodlá stát a je na muži, aby se o manipulaci s těžkým nábytkem postaral on. Žena si ho k tomu musí do jisté míry vychovat, aby to poznal,“ uzavírá Ladislav Špaček.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo