Ovečka bez nohou, vybuchlý kontejner, poškozené stromy. Třebíč se potýká s adventními vandaly

15. prosinec 2021 08:00

Ovečka bez nohou, vybuchlý kontejner nebo pořezané stromky. Zní to jako scénář špatné vánoční komedie, ale je to realita jednoho z měst na Vysočině.

Tři adventní víkendy, třikrát jinak poničení veřejný majetek v Třebíči. To je vizitka letošního předvánočního období ve druhém největším městě na Vysočině. Poslední dva projevy vandalismu navíc šetří policie.

Ovečka v betlémě

Na první adventní neděli si dosud neznámý vandal vyhlédl betlém na třebíčském Martinském náměstí a dřevěné ovečce uřezal nohy. Adventní výtržnictví tím ale neskončilo.

Poškozená ovce z betléma, Třebíč

„Nechali jsme udělat novou dřevěnou ohradu ke stání kontejnerů v ulici Švabinského a někdo tam hodil do kontejneru na elektrický odpad asi nějakou pyrotechniku a kontejner se rozletěl a poškodil tu ohradu. Bylo to na druhou adventní neděli,“ řekla mluvčí Třebíče Irini Martakidisová.

„Třetí adventní neděli byl vandal na Hrádku a zničil tam nově zasázené stromky a také mobiliář, nějaké koše tam rozkopal,“ dodala mluvčí.

Policie

Radnice v Třebíči oslovila policii. „U té ovečky ne, tam jsme to nechali hned opravit, ale ten kontejner a vandalství na Hrádku je nahlášeno policii.“

Třeba při výbuchu kontejneru, kde vznikla škoda přesahující 40 tisíc korun, hrozí vandalům až jeden rok ve vězení. „Zahájili jsme úkony trestního řízení, za trestný čin lze uložit trest odnětí svobody až na jeden rok,“ potvrdila mluvčí policie Jana Kroutilová.

Město Třebíč apelovalo na svém facebookovém profilu, aby si vandalové naladili na předvánoční notu a poslední adventní neděli na místo ničení veřejného majetku raději zapalovali svíčky.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související