Otužování a vitamíny. Cesta, jak zvýšit odolnost dětí proti onemocnění

28. srpen 2017

S nástupem dětí do školek se opět začne více dařit bacilům, které se snáze v kolektivech šíří. Zda-li se dá na nemoci před nástupem do školních lavic připravit a případně jak, jsme se ptali lékařky Ireny Zimenové ze Státního zdravotního ústavu.

„S nástupem dětí do škol a školek nemocnost stoupá. Nedá se na tu úplně připravit, protože imunitní systém dětí, které chodí do školek, není vyzrálý. Nejdřív se musí s těmi infekcemi potkat, vytvořit si protilátky, aby příště už mohly bojovat,“ vysvětluje host.

Nejsme zcela bezbranní

Imunitní systém malého dítěte můžeme pozitivně ovlivnit správnou, rozmanitou a pestrou stravou, která obsahuje velké množství vitamínů. „Stejně tak otužování. Před nástupem do školky nemusíme dítě úplně izolovat. Můžeme už před tím chodit do kolektivu, kde se potká s ostatními dětmi a už se setká i s některými bacily,“ radí Irena Zimenová.

Děti zbytečně neoblékejte do teplého oblečení

Odolnost dítěte zvyšuje otužování. Maminky rády svoje děti hýčkají a oblékají je do nepřiměřeně teplého oblečení. „Potom nejsou schopné se bránit tomu, když je třeba ofoukne. A to jsou faktory, které můžeme ovlivnit,“ říká host.

Nežádejte zbytečně antibiotika

Stejně jako u dospělých, tak ani u dětí nejsou účinná antibiotika na virová onemocnění. S nimi se musí organismus vypořádat sám. „Klid na lůžku, dostatek tekutin, vitamíny a nechat organismus dostatečně dlouho odpočinout, aby se imunita vzpamatovala,“ doporučuje Irena Zimenová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.