Osobní bankrot je pro dlužníka druhá šance. Podmínky jsou ale přísné

19. červenec 2017

Nejlepší je, když člověk nemá žádné dluhy. Ale na druhou stranu, pokud si chcete koupit dům nebo byt, zřejmě vám nezbyde nic jiného, než se zadlužit. A než se k nějakému dluhu zavážete, je dobré znát i řešení těch nejhorších možných scénářů, které mohou nastat. Proto jsme v Poradně Českého rozhlasu Vysočina probrali s Evou Janderkovou z Občanské poradny v Jihlavě pravidla osobního bankrotu.

Problémy se splácením lidem často přerostou přes hlavu především v těch situacích, kdy mají půjček více nebo splácení jedné půjčky se snaží řešit dalším úvěrem. „Když už jsem v té fázi, že nemůžu splácet, něco se mi stalo, tak se zkuste aspoň domluvit na dočasném snížení splátek. Ve fázi, když už má dlužník soudně nařízenou exekuci, tak je to podstatně horší,“ upozorňuje host.

Zaplatit musíte aspoň 30 procent dlužné částky

Osobní bankrot je možné uplatnit pouze tehdy, pokud se dlužníkovi podaří uhradit 30 procent dlužné částky v době pěti let a dluží aspoň dvěma věřitelům. Nově ale dlužník nemůže podávat návrh na oddlužení sám, ale prostřednictvím notářů, advokátů, insolvenčních správců a organizací nebo spolků, které jsou akreditované u Ministerstva spravedlnosti.

Osobní bankrot může podat i podnikatel

„Podnikatelé mohou vyhlásit osobní bankrot, akorát je to složitější v tom, že na to musí kývnout věřitelé, u kterých si půjčili. V momentu, kdy věřitel řekne, že nesouhlasí s návrhem na povolení oddlužení v případě podnikatelů, tak má podnikatel smůlu a musí splácet tak, jak má nastaveno,“ upozorňuje Eva Janderková.

Bez příjmu vám soud oddlužení nepovolí

V návrhu na oddlužení musí být doložené i příjmy za poslední tři roky. „Právě proto, aby dlužník splnil podmínku, že zaplatí aspoň třicet procent, tak musí mít zajištěný příjem i v situaci, kdy podává návrh na oddlužení. Takže se dokládají i pracovní smlouvy, mzdové výměry a podobně,“ říká host.

Spustit audio