Orientační běžci nešvindlují, a pokud při závodech zabloudí, jedná se o paralelní chybu

6. červen 2017

Když zabloudí orientační běžec při závodech, svůj omyl nazve paralelní chybou. „Člověk se přesvědčí, že skutečnost sedí s mapou. Tam je údolí, tady je údolí, tam jsou skály, tady jsou skály. Tohle se mi stalo před deseti lety na závodech ve Francii. Byl jsem přesvědčen, že vím, kde jsem. Dokonce jsem radil nějaké dívence. Byl jsem mimo asi o kilometr,“ smál se v Dobrém dopoledni předseda Českého svazu orientačních sportů Radan Kamenický.

Už tenhle víkend se v Lipnici nad Sázavou poběží Mistrovství republiky v orientačním běhu. Na oblast letošních závodů je pro orientační běžce uvaleno už dva roky embargo. „Od té doby, co se rozhodlo, že se tady poběží, do této oblasti závodníci nesmí. Kdybych tam při stavění tratí někoho potkal, bude diskvalifikován. Vy se samozřejmě můžete převléci za houbaře a jít tam, ale já myslím, že takové vítězství by nikoho netěšilo. Tenhle sport je o fair play,“ říká Radan Kamenický.

Mapy pro orientační běh jsou nejpřesnější mapové dílo

Připravit pro závodníky trať není snadná záležitost. Mapu dostane běžec v momentě startu. Na ní je vyznačen start, cíl, kontrolní body. „V dnešní době jsou profesionální mapaři, kteří pro závody mapu připraví. Dá se říci, že mapy pro orientační běh jsou nejpřesnější mapové dílo v dnešní době. Jsou tam polohopis, vrstevnice, kamínky, kameny, srázečky, jsou tam porosty, hustota lesa, průběžnost terénu je také značena. V mapě je téměř všechno, co vidíte,“ vysvětluje předseda českých orientačních sportovců a také prezident Sportovního klubu orientačních sportů Nové Město na Moravě.

První závody Mistrovství republiky odstartují v sobotu, mapy tratí organizátoři tiskli čtyři dny před závody. „Je tam vykácená čerstvá paseka od minulého týdne, takže to máme zachyceno. Mapař musí fyzicky na místo jít a znovu vše zaměřit,“ vysvětluje hlavní organizátor republikového šampionátu Radan Kamenický.

Rozmístění kontrolních bodů na mistrovství ovlivnil přímý přenos České televize

S takovou mapou pracuje stavitel tratě. „Musím stanovit koncepci tratí. Základ je rozmyslet, kde bude start a cíl. Také kontrolní body, to nejsou náhodná místa, ty kroužky přesně specifikují místo, kde se kontrola nachází. Musí to být přesný objekt, který je pomocí mapy možné najít a dohledat,“ upozorňuje Radan Kamenický.

Při tvorbě tratí a umístění kontrolních bodů pro letošní Mistrovství republiky v Lipnici nad Sázavou musel Radan Kamenický brát v úvahu také požadavky a potřeby České televize. „Přímý přenos přináší specifika, která musíme vyřešit. Loni v říjnu jsem měl koncepci hlavních tratí pro mužskou a ženskou kategorii naplánovanou, museli jsme pro kamery vymyslet atraktivní místo, kde se nebudou muset moc daleko táhnout kabely a tak dále. V říjnu jsem věděl, kde kamery budou stát, a trať jsem přizpůsobil tak, aby tudy závodníci proběhli,“ vysvětluje okolnosti, které také ovlivní profil závodní tratě, Radan Kamenický.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio