Opravované náměstí v Černovicích už bude po neděli průjezdné

27. říjen 2019 06:00

Město Černovice na Pelhřimovsku ukončí příští týden asfaltováním letošní část rozsáhlé opravy Mariánského náměstí.

Plocha se otevře běžné dopravě. Investice za více než 38 milionů korun je rozdělena do dvou let, příští rok město opravy náměstí dokončí, práce začnou v březnu, řekl starosta Jan Brožek.

„Celá západní část náměstí je hotová, už jsou položené všechny inženýrské sítě, řešíme už jenom povrchy,“ řekl starosta. Dláždění, které provoz neomezí, bude podle něho pokračovat, dokud to umožní počasí. Příští rok se bude pracovat na východní části náměstí.

Rozpočet a úvěr

Město se 1700 obyvateli hradí úpravu většinou z vlastního rozpočtu a úvěru. Dotace, kterou získalo, je třímilionová. „Cena v podstatě odpovídá našemu ročnímu rozpočtu, ale myslím si, že město si to zaslouží,“ řekl starosta.

Rekonstrukce se podle něho připravovala od roku 2002 kvůli dosluhujícím sítím, chodníkům i problematické křižovatce se špatnými rozhledy. „Pokaždé, když se tam stala nehoda, byl hlas jasný - už s tím něco dělejte, než se tady někdo zmrzačí nebo zabije. A bylo to oprávněné, nehody tady byly tři, čtyři každý rok,“ řekl starosta.

Nová kašna a mariánský sloup

Nad rámec investice spojené s rekonstrukcí náměstí bude stavba nové kašny s mariánským sloupem v místě, kde kašna stávala. Její tvar bude v základech vycházet z té původní, ale nebude mít historizující vzhled. Její cena bude podle starosty asi 1,5 milionu korun.

„Zastupitelstvo už se na podobě shodlo, z historie si kašna bere jen půdorys, bude čtvercového tvaru, ale minimalistická, jednodušší. Rozhodně si nebudeme hrát na to, že obnovujeme kašnu přesně v té podobě, která tam byla. Teď budeme hledat dodavatele, doufáme, že se nám během příštího roku podaří otevřít náměstí i s novou kašnou,“ řekl Brožek. V rukou restaurátora Jaroslava Fuky je od minulého týdne také dochovaný mariánský sloup. Náklady na restaurování budou podle starosty kolem 300.000 korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související