Obyvatelé Černovic se po šestnácti letech dočkali. Budou mít opravené náměstí

10. duben 2019 06:00

Po několikerém odvolání, zrušení a znovuoživení úmyslu začne roky odkládaná rekonstrukce Mariánského náměstí v Černovicích na jihozápadě Pelhřimovska.

Akce za 35 milionů korun má vyřešit neutěšenou dopravní situaci, zmodernizovat infrastrukturu a dodat námětí důstojný vzhled.

Kácí zeleň

„Spousta lidí tady nadává, že vykáceli zeleň, ale někde se začít muselo. Skoro všichni už mají krásný náměstí a my to tady máme pořád tak ošklivý,“ říká paní Jana, toho času před obchodem na Mariánském náměstí.

Během pár dnů přijede do Černovic stavební firma a opravy náměstí začnou. Akci plánovali 16 let. „Spousta lidí se odvolávala, kvůli parkovištím, zeleni. Připravili jsme se také o nějaké dotace, které byly z těch fondů. Vždycky se ale někdo objevil, kdo byl proti,“ dodala Jana.

Projekt od roku 2002

Na radnici v Černovicích sedí starosta Jan Brožek, který ukazuje původní projekt už z roku 2002. „Dlouho nebyly peníze, zrealizovala se jen část. Znovu jsme to otevřeli v roce 2012, ale zastupitelé řeklo, že musí být změny. A než se ty změny projednaly, tak jsme v roce 2019.“

„Prošli jsme si dvěma odvoláními, museli jsme znovu řešit vydání územního rozhodnutí a znovu nechat vydat stavební povolení.“

Sítě, povrchy, vánoční strom

Budoucí podoba Mariánského náměstí v Černovicích je naplánovaná do posledního detailu včetně vánočního stromu, kterým bude jedle. „Budou se měnit všechny sítě, všechny povrchy. Zeleň kácíme, budou nové stromy, všechny listnáče, jeden ale bude jehličnatý, to bude ta vánoční jedle.“

Veškeré práce bude snímat kamera z věže, která každých pět sekund udělá fotku. Za dva roky tak vznikne časosběrný dokument o tom, jak se náměstí v Černovicích změnilo.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související