Bývalá mateřská škola v Černovicích se má změnit na startovací a rodinné byty

8. září 2019 06:10

Budou z bývalé školky startovací byty? Černovice oprášily dva roky starý projekt, chtějí tak udržet ve městě mladé lidi.

Už jednou z přestavby bývalé školky na byty sešlo, přesto se Černovice této myšlenky nevzdaly. Spolu s obyvateli teď řeší spíše to, komu by měly sloužit, jestli rodinám s dětmi, nebo mladým absolventům škol.

„Bylo by to pěkné, ale je to veliká investice. Určitě byty jsou potřeba tady, každý nemá miliony na bytovku,“ řekli náhodně oslovení v ulicích Černovic.

Byty pro rodinu?

Pro koho by měly být budoucí jednotky určené, to je předmětem diskusí. „Vidím to na mladé rodiny s dětmi. Já jsem pro startovací, aspoň se ti mladí lidé budou mít kam vrátit,“ dodávají oslovení muž a žena.

Město mělo původně problém s územním plánem, proto dosud nezískalo stavební povolení ani dotaci na výstavbu. Nový plán je ale hotový a plán na větší a menší byty tak znovu nabývá na významu. „My máme byty, ale je jich málo a nemáme větší byty pro rodiny. Takhle by mohly začít ve startovacím bytě a po nějakém čase s dětmi přejít do většího,“ řekl starosta Černovic Jan Brožek.

S výstavbou chtějí v Černovicích začít v příštím roce.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio