Operátor zruší většinu telefonních budek. Zůstanou v malých obcích bez signálu

8. listopad 2019 06:10

Od nového roku zruší operátor O2 velkou část telefonních budek. Lidé už je prý nepoužívají. Likvidace čeká tři čtvrtiny automatů v republice.

Některá města, kupříkladu Pacov, proto hledají způsob, jak veřejné telefony zachovat.

„Naposledy jsem volala asi před deseti lety, ještě na kartu. Já volal tak před pětadvaceti lety, dnes už má každý mobil.“ Krátká anketa v centru Pacova hovoří za vše, telefonní budky už nejsou běžně potřeba. V centru města na západě Pelhřimovska jedna taková byla, připomínají ji už jen obrysy na trávníku.

3000 budek

Podobný osud stihne do konce letošního roku dalších asi 3000 budek v celé České republice. „Většina lidí používá mobilní telefon nebo pevnou linku, automaty tak ztrácejí smysl. Lidé z nich volají méně než jednou za měsíc,“ vysvětlila mluvčí operátora O2 Lucie Jungmanová.

V praxi to znamená, že budky zůstanou v obcích do dvou set obyvatel se špatným pokrytím mobilním signálem. Na Vysočině je takových obcí asi 250.

Pacov

Na mnoha místech ale přemýšlejí, jak služby telefonních budek alespoň částečně zachovat. V Pacově si lidé budou moci zavolat z turistického informačního centra. „Může se stát, že telefon někomu nefunguje, chceme proto tuto službu, po otevírací dobu informačního centra, zachovat,“ řekl starosta Pacova Lukáš Vlček (STAN).

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související