Obce by měly dostávat peníze navíc podle počtu seniorů. Přeje si to Sdružení místních samospráv

1. listopad 2019 06:00

Sdružení místních samospráv České republiky (SMS) navrhuje, aby obce dostávaly do svého rozpočtu 5000 korun na každého obyvatele nad 65 let.

Obcím by tak stát ročně poslal navíc asi 2,5 miliardy korun. SMS chce i další změny zákona o rozpočtovém určení daní. Všechny návrhy, které dnes schválilo republikové shromáždění SMS v Havlíčkově Brodě, by ještě dnes měly zamířit k vládě. Ministerstvo financí uvedlo, že v současnosti o změně rozpočtového určení daní neuvažuje.

Změny zákona musí projít parlamentem

Předseda SMS Stanislav Polčák čeká, že parlament by se návrhy změn mohl zabývat na začátku příštího roku. „Chceme tím reagovat na demografický vývoj. Populace stárne, přibývají velmi výrazně senioři zejména v nejmenších obcích, a zároveň se obce vylidňují, protože lidé odcházejí do aglomeračního zázemí největších čtyř měst nebo přímo do těch měst,“ řekl Polčák. Nejvíc lidí nad 65 let přibývá podle SMS v obcích mezi 5000 a 10.000 obyvateli. V roce 2016 tam pětašedesátiletých a starších žilo asi 181.000, nyní už přes 202.000.

Odpověď ministerstva

„V současné době MF neuvažuje o změně rozpočtového určení. Zavedení nového kritéria v rámci rozpočtového určení daní by obcím výrazně ztížilo sestavovat jejich rozpočty. Meziroční změny jednotlivých parametrů totiž mohou značně ovlivnit příjmy obcí,“ uvedlo dnes ministerstvo. Dodalo, že by bylo v případě změn otevřené debatě nad změnou zvláštních koeficientů pro Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň.

Školská agenda

SMS navrhuje zvýšit i kritérium, od kterého se odvíjí objem peněz pro obce na zajištění školské agendy. „Reálně to znamená zvýšení z 15.500 Kč, které dnes dostávají obce ročně na jednoho žáka, na 19.000 Kč,“ řekl Polčák. Obce by tak získaly navíc asi 1,5 miliardy korun.

Obce by podle Polčáka mohl zvýšit svůj příjem, kdyby se u Prahy, Brna, Ostravy a Plzně stanovila maximální částka stanovená rozpočtovým určením daní na jednoho obyvatele.

„Navrhujeme zastropovat příjmy čtyř největších měst. Myslíme si, že jejich váha už je dostatečná, už by neměly dále růst, naopak menší samosprávy by se měly přibližovat k nim,“ řekl Polčák. U Prahy by podle něho měla výpadek příjmů částečně kompenzovat změna rozpočtového určení daní (RUD) pro kraje.

Ministerstvo říká ne

Zastropování maximální částky na jednoho obyvatele ovšem MF nepovažuje za vhodné. „Města potřebují pro svůj rozvoj dostatečné finanční prostředky a vzhledem k dlouhodobému a setrvačnému růstu daňových příjmů nelze tyto prostředky u vybraných měst na dlouhé období zmrazit,“ uvedl úřad.

Daně z hazardu

SMS také navrhuje, aby si stát nechal víc ze zdanění hazardu, a to dvě až tři miliardy. „O tyto prostředky by se měly podpořit právě menší obce a případně krajské RUD,“ řekl Polčák. Dopady na státní rozpočet by tak podle jeho odhadů měly být minimální. Návrhy podle něj bude možné podpořit podpisem chystané petice.

Sdružení místních samospráv

Sdružení místních samospráv má přes 1900 členských obcí z celé ČR, což představuje asi třetinu obcí. „Petici budou moci podpořit všechny obce bez ohledu na to, kde jsou organizovány,“ řekl Polčák. Zohlednění počtu seniorů v obci podle něho řeší i programové prohlášení vlády, proto očekává podporu návrhu. Ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zvýšení příspěvku zohledňující seniory podporuje. Zároveň by ho ale chtěla řešit ve vazbě na změnu zákona o sociálních službách. „To znamená, propojit to s debatou, jak zvládáme celý proces stárnutí,“ řekla Maláčová.

autoři: Daniel Zach , mik | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související