Okrouhlice obnovila zapomenutý památník obětem válek

6. říjen 2018 06:05

Okrouhlice na Havlíčkobrodsku obnovila zapomenutý památník obětem války. Kamenný jehlan našli lidé zarostlý křovinami v zámecké zahradě.

O jeho novou úpravu se postaral akademický sochař Jan Komárek. Nově vytvořené pietní místo v obecním parčíku u zámku doplněné o jména 14 padlých bude odhaleno v sobotu, kdy si obec připomněla sto let od vzniku republiky. Médiím to řekl starosta Lubomír Pospíchal (bezpartijní).

Snahy o vytvoření památníku byly podle starosty někdy v polovině minulého století a pak kolem roku 1968. „Kámen se asi nikdy nestal tím pravým pomníkem a nedala se tam jména padlých,“ uvedl. Snadné nebylo ani dohledávání jmen okrouhlických válečných obětí v archivech a ověřování dat u jejich potomků a příbuzných.

Pomník má nyní tvar vychýleného jehlanu, což má symbolizovat válečné hrůzy. Jména padlých umístěná nad základovou deskou budou připomínat náhrobky na válečném hřbitově.

Vycházka a cyklojízda

V Okrouhlici se v sobotu uskuteční devátý ročník turistické vycházky a cyklojízdy Jeníkova špacírka pořádaný spolkem Za záchranu rodného domu malíře Jana Zrzavého. Zrzavý se v Okrouhlici narodil 5. listopadu 1890, zemřel v Praze 12. října 1977. Letošní ročník akce má název 100 let Československa - Pocta našim dědům.

Vycházka povede k památníkům padlých v okolních vsích Vadín a Babice, které připadají k Okrouhlici. Součástí sobotní slavnosti bude obnovení pravidelného zvonění ze zámecké věže. Atmosféru vzniku republiky připomene mimo jiné výstava dobových fotografií a historických uniforem. Vycházka začíná u školy v 09:00, pomník bude odhalen v pravé poledne.

zdroj: ČTK
Spustit audio