Odešel Freddie Mercury

24. listopad 2012
Odpolední evergreeny

Freddie Mercury se rodným jménem jmenoval Farrokh Bulhara. Pocházel ze Zanzibaru z rodiny indických rodičů, kteří tam pracovali jako úředníci. Část dětství strávil na Zanzibaru, část v Indii a až v roce 1964 se všichni přestěhovali do Británie.

Díky spolužákovi z umělecké školy, kterou studoval, potkal Briana Maye a Rogera Taylora, své budoucí spoluhráče z kapely Queen.
Úspěchy přišly v polovině 70. let. Freddie nebyl jen zpěvák, ale i skladatel, proslulý byl i svým charizmatema extravagantním chováním na pódiu i v soukromém životě.

0:00
/
0:00

Nemoc AIDS dostihla Freddieho Mercuryho na konci 80. let. Byl na tom špatně fyzicky i psychicky, ale i když byl unaven, se skupinou Queen ještě natočil album Innuendo. 24. listopadu1991 zemřel.

K narozeninám jsme popřáli velké hvězdě české populární hudby, ale i country Petře Černocké, oblíbené Saxaně z filmu Dívka na koštěti. Narozeniny slavil také první bubeník skupiny Beatles Pete Best a my jsme si řekli, proč vlastně od budoucí nejslavnější kapely světa odešel a kdy to bylo. Nakonec jsme oslavili, jak se v roce 1973 nerozpadla skupina Olympic, která hraje dodneška – celých 50 let.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.