Od 13. století až po současnost. Nová kniha o žďárském zámku objevuje dosud nepopsané

13. prosinec 2018

Spisovatel a historik Pavel Kosatík se v minulosti setkal s hrabětem Constantinem Kinským. Z této spolupráce vznikla nová kniha.

Publikace dostala název Zámek Žďár nad Sázavou. Minulost a současnost.

„Na začátku byla expozice v muzeu Nové generace. Já jsem měl tehdy tu čest, že mě Constantin Kinský přizval jako scénáristu do týmu, který tu expozici připravoval,“ řekl Pavel Kosatík.

Kniha Pavla Kosatíka o žďárském zámku nazvaná už je pokřtěná - symbolicky právě na místě, o kterém vypráví nejvíc. Sám autor pátral hlavně po faktech, která zatím ostatní žďárští historikové opomíjeli. „Ty dějiny Žďáru, tak jak jsou tam popsané, tak jsou taženy od nejstarších časů, to znamená od 13. století, od těch cisterciáků. Ale nekončí to barokem, nekončí to Santinim a nekončí to ani rokem 45 nebo rokem 89, ale je to dotažený až do současnosti.“

Constantin Kinský, jeden z hrdinů

Jedním z hrdinů nové knihy je tak logicky i současný majitel zámku Constantin Kinský. A ten si spolupráci s Pavlem Kosatíkem pochvaloval. Ostatně, kdo jiný by toho měl o minulosti i současnosti sídla vědět víc? „Máme velkou radost, že ta kniha vlastně reprezentuje to nejlepší, protože to místo od založení, 13. století, 800 let bylo vlastně současný, živý a v té knize máte právě čtivý živý text.“

Zatím poslední knihu Pavla Kosatíka si mohli čtenáři koupit hned po křtu na žďárských vánočních trzích, kde jim ji autor spolu s Constantinem Kinským autor rovnou podepsal.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio