Obyvatelům Vysočiny chybí výhodné státní půjčky na bydlení

28. květen 2012
Zprávy z

Ještě vloni mohli například lidé v Třebíči využít Program podpory mladých. Díky němu si na radnici vyřizovali úvěr na dvouporocentní úrok se splátkami až na dvacet let. Letos už na tento program nedá stát ani korunu.

Jednotlivé radnice v našem kraji v současné době od poskytování půjček ze Státního fondu rozvoje bydlení ustoupily. Mezi obyvateli o ně totiž kvůli nepříliš atraktivním podmínkám poklesl zájem. Například ve Žďáru nad Sázavou měli připravených dvacet milionů korun od státu na zateplení domu, přístavbu bytové jednotky, výměnu střechy nebo pořízení domácí čističky odpadních vod. Kvůli nastaveným podmínkám splácení : doba splatnosti na tři roky, tříprocentní úrok a půjčka maximálně do 50% nákladů z celkové ceny, si lidé raději vybrali půjčku na soukromém bankovním trhu. Státní půjčku využila jen necelá desetina obyvatel. Město proto teď bude peníze státu vracet.

Také například v Jihlavě nebo v Havlíčkově Brodě v současné době státní půjčky na úpravy nebo modernizace bydlení kvůli poklesu zájmu neposkytují. Vedení radnic nyní vyčkává, až stát opět nabídne lákavější podmínky, o které projeví lidé zájem. Takové programy - na zateplování budov, v minulosti připravilo ministerstvo pro místní rozvoj - šlo o programy Panel a Zelená úsporám. Díky nim jednotlivci a bytová družstva mohutně zateplovali domy.

Spustit audio