Obyvatelům Věžnice u Polné skončí zmatky s úřady. Obec bude celá patřit pod Havlíčkův Brod

27. listopad 2020 06:00

V občanských průkazech mají napsáno, že žijí v okrese Havlíčkův Brod, ale na úřady musí jezdit do Jihlavy. Tak žijí lidé ve Věžnici nedaleko Polné.

Žijí na Havlíčkobrodsku, ale podstatnou část úřadů mají v Jihlavě. Obyvatelé malé vesničky Věžnice až dosud museli jezdit vyřizovat své záležitosti do různých měst. Od nového roku se to změní a veškeré úřady budou mít ve svém okresním městě, tedy v Havlíčkově Brodě.

„Finanční úřad mám v Jihlavě, sociální a zdravotní v Brodě,“ říká Radka Chalupníková, která ve Věžnici provozuje obchod s potravinami.

Do Jihlavy nejede ani přímý autobusový spoj, lidé musí přestupovat v Polné. Do o pět kilometrů bližšího Havlíčkova Brodu přímý autobus jezdí.

Dvě Věžnice

Historicky měla mít Věžnice jako obec s rozšířenou působností vedlejší Polnou. „To byla pro tehdejší zastupitelstvo jasná volba. Začali jsme se orientovat na Polnou, další vláda ale zjistila, že to bude zbytečně drahé, tak se to zase změnilo,“ řekl starosta David Drahoš.

Na Jihlavsku ale už jedna Věžnice je. Aby nedocházelo ke zmatkům, rozhodlo ministerstvo vnitra, že ta, která je v okrese Havlíčkův Brod, bude pod tamní úřady spadat od příštího roku úplně.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související