Obyvatelé Salačovy Lhoty u Pacova se dočkali. Stavba silničního obchvatu začne za pár týdnů

14. leden 2020 06:10

Dlouhých dvanáct let trvaly přípravy na stavbu obchvatu Salačovy Lhoty na Pelhřimovsku, kudy denně projedou stovky kamionů.

Už za několik týdnů by tam konečně měly najet stavební stroje. Obcí vede frekventovaná silnice spojující západní část Vysočiny s dálnicí D1 i Středočeským krajem.

„Těch kamionů tudy projedou mraky, aspoň tři sta denně.“ Kamiony, které projedou kolem jejího krámku v Salačově Lhotě má paní Zdeňka spočítané.

„Je to přípojka na Lukavec, na Čechtice k dálnici D1 a do Lukavce do Dřevony jezdí taky hodně lidí,“ dodává řemeslník před jedním z domů.

Obchvat

To, že vesnice potřebuje obchvat, je jasné spoustu let. Kraj Vysočina chtěl začít už před časem, snahy ale trvaly rovných dvanáct let. Problémy byly mimo jiné s výkupy pozemků.

„Už v únoru začne firma přípravné práce, jak to dovolí počasí, začnou vlastní stavební práce, které v první fázi nijak neomezí dopravu na původní silnici,“ řekla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Obchvat bude dlouhý bezmála dva a půl kilometru a první auta se po něm projedou příští rok v létě. Kraj dále počítá s rekonstrukcí celé páteřní komunikace v západní části Vysočiny, která se bude týkat i blízkého Pacova.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související