Po obchvatu obce Kámen na Pelhřimovsku začnou jezdit auta v dubnu

7. leden 2020 10:00

Po silničním obchvatu obce Kámen by měla auta začít jezdit v dubnu. Agentuře ČTK to dnes řekla ředitelka jihlavského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Marie Tesařová.

Na stavbě nových 2,4 kilometru tahu číslo 19 mezi Pelhřimovem a jihočeským Táborem dělníci pracují od jara 2018.

Osová Bítýška, Havlíčkův Brod

Na silnicích první třídy Vysočiny budou pokračovat loni zahájené stavby obchvatů Osové Bítýšky a Havlíčkova Brodu. Přestavby dalších úseků ŘSD chystá, ale letos už žádnou zahajovat nebude. „Podařilo se projednat docela dost nových záměrů, ale je to všechno v podstatě ve fázi dokumentací k územnímu řízení,“ uvedla Tesařová.

Rychlost přípravy staveb

Rychlost přípravy nových staveb podle ní bude záviset i na změně stavebního zákona. Zatím je podle ní často brzdí odvolání lidí, jimž tyto záměry z nějakého důvodu vadí.

Ceny staveb

Obchvat obce Kámen staví sdružení pod vedením firmy Silnice Group, jde o zakázku za 155 milionů korun bez daně. Na novou část vozovky už stavbaři pokládali asfalt. Podle Tesařové zatím všechno nasvědčuje tomu, že dodavatel smluvní povinnosti splní. Obchvat obce Osová Bítýška na Žďársku za 214 milionů korun by stavbaři měli předat do užívání v příštím roce. Jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu měřící 4,1 kilometru by měl dopravě sloužit od prosince 2022, stát bude skoro 1,6 miliardy korun bez daně.

Havlíčkův Brod

V Havlíčkově Brodě ŘSD zároveň připravuje protažení obchvatové silnice o další čtyři kilometry jihozápadním směrem, tedy mezi výpadovkami na Jihlavu a Humpolec.

Další stavby

Vysočinou prochází 425 kilometrů silnic první třídy. Na svém webu zveřejnilo ŘSD informace k deseti připravovaným stavbám na těchto trasách.

Nejdražší by měla být přestavba skoro 13 kilometrů tahu I/38 mezi Jihlavou a Stonařovem s předpokládanými náklady skoro tři miliardy korun. Na stejném tahu mezi Jihlavou a Znojmem zvažuje ředitelství možnosti vedení obchvatu Želetavy. Mezi chystanými záměry je například i rekonstrukce silnice I/23 mezi Třebíčí a městysem Vladislav a obchvaty tohoto městyse a Třebíče.

Ředitelství připravuje rovněž stavbu západního obchvatu Pelhřimova na I/34 a další obchvat vsi Starý Pelhřimov na I/19. Přestavba by se v následujících letech měla týkat i skoro čtyř kilometrů tahu I/34 mezi obcemi Věž a Skála na Havlíčkobrodsku. Ve Žďáru nad Sázavou připravuje ŘSD propojení výpadových silnic směrem na Brno a Jihlavu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související