Hlava Franze Kafky, která přitahuje pozornost turistů z celého světa, vznikla v Chotěboři

Ploty, zábradlí, brány, schody, jakékoli kovové objekty podle zadání zákazníků vyrábí firma Jana Kruntoráda z Chotěboře. 

Třináct zaměstnanců si dokáže poradit se vším, směje se majitel firmy. „Mám tady bezva tým lidí, je na ně spoleh. Všechno se programuje přes počítače, všechno máme ve 3D – ohýbačku trubek, vysekávačku plechu a další. Nejvíce se soustředíme na plechotváření a ohýbání trubek,“ říká Jan Kruntorád.

Palach a Kafka

Jan Kruntorád zakládal firmu na kovovýrobu v roce 1998. Kromě klasické průmyslové výroby jej ale baví a láká vymýšlet řešení pro atypické zakázky a podílet se na uměleckých dílech.

Dům sebevraha a Dům matky sebevraha, umělecké dílo

Nejvíce pozornosti přitahuje památník Jana Palacha - sousoší Dům syna a Dům matky na nábřeží Vltavy u Rudolfina a hlava Franze Kafky kousek od Národní třídy, kterou navrhl výtvarník David Černý.

Byla to výzva

„Byla to výzva, že i v té malé partě lidí dokážeme něco takového. Na té hlavě jsme dělali opláštění, ten nerez. Je to 42 pater v pohybu. Byla to docela složitá práce, protože je tam pět set ohybů na každé patro a hromada spojovacího materiálu a je to celé leštěné do zrcadla,“ vzpomíná na náročnou zakázku Jan Kruntorád.

„Každý ten kus je ze čtyř segmentů do sebe sešroubovaných k sobě a každé patro, které má třeba šest metrů v průměru, má centimetr a půl mezeru a musí to pracovat,“ vysvětluje.

Umění ho láká

Vyhledává Jan Kruntorád umělecké nebo atypické zakázky? „Je to půl napůl. Někdy to přijde samo, že už jsme něco takového dělali, a byla na nás reference, a někdy bych některé věci rád dělal. Třeba pomník Jana Palacha, ten jsem chtěl dělat z morálního hlediska. A pak když člověk jde po Praze a ví, že támhleten kousek je z Chotěboře, a na tomhle, že se podílel, tak to má svoje kouzlo,“ usmívá se Jan Kruntorád.

Spustit audio