Obrat v případu Fryšava. Soud otočil rozhodnutí týkající se obce na Žďársku a její kanalizace

26. březen 2021 08:40

Po více než dvou letech soudů slyšel exstarosta Fryšavy na Žďársku Josef Fiala, že je zproštěn obžaloby v kauze stavby tamní kanalizace a čistírny odpadní vod.

Verdikt soudu ve Žďáře nad Sázavou je zatím nepravomocný, mění ale rozhodnutí z listopadu 2018, kdy tentýž soud rozhodl o podmíněném trestu za pochybení při stavbě dotované obecní kanalizace.

Rok 2013 a záruky

Vše začalo na podzim 2013, kdy se ve Fryšavě stavěla kanalizace a čistírna odpadních vod. Při stavbě vznikly vícepráce, na které obec neměla peníze. Proto se s dodavatelskou společností recipročně dohodla na zkrácení záručních dob a tím ušetřila chybějící peníze.

Podle žaloby to bylo u staveb z deseti let na polovinu a u technologií ze šesti let na čtyři roky.

A tady začíná první problém. Jak se totiž ukázalo, existují dvě vyhotovení dohody. V jednom se mluví o zkrácení lhůty jenom u stavebních objektů. O technologii v něm není ani slovo. Tedy přesně tak, jak to schválili zastupitelé ve Fryšavě. V tom druhém vyhotovení pak je řeč i o zkrácení záruk u technologií.

Podle soudce ale nešlo jasně určit, který z dokumentů je pravý, a proto exstarostu osvobodil.

Jak na celou věc reagoval bývalý starosta Josef Fiala? A co řekl současný starosta Mojmír Humlíček? Poslechněte si v přiloženém audiu.

Spustit audio

Související