Oběťmi německých vojáků byli někdy i náhodní kolemjdoucí

8. květen 2013

Květnové dny roku 1945 přinesly mnohá dramata také na Vysočině. Například na Pelhřimovsku umírali lidé ještě 9. května. Někdy proto, že podcenili německé vojáky, jindy jen kvůli osudové souhře náhod. Pohnuté příběhy z konce války na Pelhřimovsku přinesl do svátečního Tandemu knihovník a dokumentátor Muzea Vysočiny Pelhřimov, pan Jan Tomášek.

Velkou roli sehrála takzvaná Jagdkommanda SS, která byla na Pelhřimovsku nasazena kvůli přítomnosti partyzánů. V Pelhřimově mělo základnu komando vedené neblaze proslulým Walterem Hauckem. Tomu je připisován podíl na masakrech v Sovětském Svazu a také ve Francii. Byl to také s vysokou pravděpodobností on, kdo dal pokyn k vypálení a vyvraždění obce Leskovice. V samotném Pelhřimově byly zatčeny desítky lidí, k jejich popravám ale naštěstí nedošlo.

Přesto se ve městě střílelo. Německý voják reagoval na zablesknutí v jednom z domovních průchodů. "Voják v autě se domníval, že po něm bylo vystřeleno, takže vytáhl pistoli a do těch míst střelil. Nicméně se trefil nešťastnou náhodou do náhodně se dívajícího chlapce, Miroslava Koláře, ve dveřích vedlejší cukrárny," říká Jan Tomášek. Ten o události hovořil s pamětníky a považuje za možné, že zablesknutí bylo způsobeno fotografem Račanským, který na Pelhřimovsku tehdy působil.

Ještě větší tragédie se odehrála 9. května nedaleko vlakového nádraží. Tam Němci zastřelili dvanáct mladých revolucionářů a spolu s nimi i náhodného kolemjdoucího, který se zrovna vracel z práce. Jan Tomášek připomíná tyto příběhy, protože pokud na naši historii zapomeneme, prožijeme si ji znovu.

0:00
/
0:00
autor: Martin Váňa
Spustit audio