Obce sehnaly peníze na zajištění zříceniny Štamberk poblíž Telče

13. červenec 2019 05:50

Na zřícenině hradu Štamberk u Řásné na Jihlavsku začne příští rok archeologický výzkum.

Následovat budou práce na zajištění pozůstatků zdiva tohoto hradu poničeného během husitských válek. Jde o jednu z aktivit projektu za 41 milionů korun, na kterém se podílí regiony na české i rakouské straně hranice. Dotovat ho bude evropský program Interreg.

Mikroregion Telčsko má v projektu zařazené akce asi za 5,9 milionu korun. „Gró našeho projektu, co se týče Štamberka, by mělo startovat na začátku příštího roku archeologickým průzkumem,“ uvedl telčský starosta Roman Fabeš. 

Hrad ze 13. století

Hrad byl na kopci s nadmořskou výškou 695 metrů postaven ve 13. století. Zřícenina je součástí stejnojmenné přírodní rezervace a leží v území Geoparku Vysočina. Nachází se tam i kamenné moře tvořené balvany rozesetými v terénu.

Archeologové se na Štamberk vrátí po desítkách let. „Archeologický výzkum tam probíhal v roce 1968,“ řekl David Zimola, vedoucí archeologického oddělení Muzea Vysočiny v Jihlavě. Podotkl, že jde o hrad, který zničili husité. „Veškeré nálezy, které se tam najdou, jsou časově ohraničené. To znamená, nemůžou být mladší než nějaká 20. léta 15. století,“ uvedl.

Regionem renesance

Projekt s názvem Regionem renesance proti proudu času propojil svazky obcí kolem Telče, Třeště a Jemnice na Vysočině i jihočeský mikroregion Dačicko. Dva partnery má z Rakouska, účastní se také Akademie věd ČR. Regiony budou projekt uskutečňovat od letoška do roku 2022. Týkat se bude i řeky Dyje.

Například u Rohozné má vzniknout naučná stezka připomínající těžbu stříbra, bylinková stezka v Nové Říši, v Urbanově vyhlídka na údolí Dyje, v Dačicích stezka po meandrech této řeky. Rakušané se budou zabývat například historií zmizelých obcí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související