Pohlednice ze sbírky Martina Nováka pomáhají při opravách památek. Má jich už dvě tisícovky

Pohlednice si mezi sebou lidé posílali už na konci devatenáctého století, a posílají si je dodnes. Martin Novák z Telče se specializuje na pohlednice s obrázky a fotografiemi svého rodiště.

Jeho sbírka dnes pomáhá i historikům.

„Našel jsem jednu pohlednici doma, a tou to všechno začalo. Je z roku 1920, máme na ní číslo jedna,“ vzpomíná na své sběratelské začátky Martin Novák. Bylo mu asi devatenáct let, když s otcem sbírku založil. Dnes už se o ni stará sám. „Postupně jsem se začal zajímat, jak ty pohlednice vznikaly,“ říká sběratel, a vyjmenovává různé techniky: „První pohlednice byly tištěné litografickou metodou, nejvíc rozšířené byly světlotiskové.“

Stará kabinetní fotografie z roku 1888 ukazuje Telč bez nádraží

Sbírka Martina Nováka se pomalu a jistě stává učebnicí historie města. Spousta míst už totiž existuje jen na těch pohlednicích. „Mám i fotografie, kabinetky, z roku 1888, když ještě v Telči nebylo nádraží,“ říká sběratel s tím, že ho často oslovují památkáři nebo stavební firmy, které opravují telčské památky. V poslední době jde o fotografie radnice, kterou čeká rekonstrukce.

Telč, historická pohlednice

Nejvíc přírůstků do sbírky je od místních obyvatel

Sbírka stále ještě není uzavřená. Martin Novák ji třídí podle jednotlivých telčských nakladatelství, a podle jeho slov je stále ještě co sbírat. Jen už nehledá na burzách. „Nejvíc přírůstků je mezi místními obyvateli,“ říká.

Telč, historická pohlednice
Spustit audio