Obce na Žďársku budou přispívat až statisíce korun ročně na prodejny

10. únor 2023 06:00

Venkovským prodejnám stoupají náklady a lidé zároveň víc šetří. Dokládá to i nejnovější prosincové srovnání Českého statistického úřadu, které ukazuje, že tržby v maloobchodu meziročně klesly o víc než sedm procent. Větší zátěž to znamená i pro obce. Na Novoměstsku, Bystřicku a Velkomeziříčsku je provozovatel sítě venkovských prodejen vyzval, aby ztrátu pokrývaly ze svého. Kde se nedohodnou, avizuje, že bude obchody zavírat.

Ukončení provozu se může týkat i prodejny v Domaníně na Žďársku. „Co potřebujeme, tak jsme sehnali. Dělám kuřecí na kari s ananasem a chyběla nám smetana,“ je spokojená s nákupem v domanínské prodejně Andrea Vargová.

Prodejna otevírá v 6 hodin ráno a místní jsou na ni zvyklí. „Bylo za deset minut šest a už tady byl pátý zákazník, když svítím, tak přijdou,“ říká vedoucí prodejny Gabriela Vítková. Nejen svícení, ale hlavně mražení a chlazení, to jsou náklady, které rostou. „Snažím se to všechno prostě mít v jedné lednici, aby člověk ušetřil,“ dodává prodavačka.

O zákazníky prodejna soupeří s obchody v osmitisícové Bystřici nad Pernštejnem, pod kterou ostatně Domanín spadá. Vedení řetězce se na město obrátilo s žádostí o příspěvek. „Dostali jsme dopis od COOPu ve Velké Meziříčí, abychom se spolupodíleli na provozu jejich prodejen,“ ukazuje bystřický místostarosta, sociální demokrat Emil Ondra. Vedení města se musí rozhodnout, jestli podporu poskytne nebo o prodejnu přijde.

Města a obce už v minulosti malé obchody podporovaly. „Bohužel mnohokrát se nám stalo, že když se obec rozhodla, že už nechce tu podporu dělat, tak už nám nedoplatila ani celý rok, kdy jsme tam tu službu poskytovali. Teď energie výrazně vzrostly, tak chceme mít smluvní partnerství s těmi obcemi,“ vysvětlil předseda představenstva velkomeziříčského družstva COOP Jaroslav Pavlíček.

Do jednání mezi obcemi a firmou se vložil i kraj. Co nabízí, si poslechněte v reportáži.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související