Nový pavilon pelhřimovské nemocnice, kostel v Jaroměřicích nad Rokytnou a návštěvnické centrum humpoleckého pivovaru - titul stavba roku letos získaly hned tři unikátní budovy z Vysočiny

2. prosinec 2023 14:08

Titul Stavba roku 2023 putovaly hned třikrát na Vysočinu. Ocenění se tento týden rozdávala v pražském Klementinu.

Tou největší a nejdražší stavbou na Vysočině, která se titulem honosí, je nový pavilon péče o rodinu v pelhřimovské nemocnici. Byl otevřený letos v srpnu a stál tři čtvrtě miliardy korun.

Jde o pětipodlažní budovu, kde našlo zázemí dětské, gynekologicko-porodnické a neurologické oddělení. S ostatními částmi nemocnice ho spojuje dvoupodlažní krytý visutý most. Pacienti a návštěvníci nemocnice tam najdou mimo jiné také garáže pro parkování aut. Porotu zaujala profesionalita projektanta, prostorové řešení návrhu i snaha o výtvarný účinek orientačního systému novostavby. Zároveň prý ocenila preciznost vlastního stavebně technického provedení stavby.

Titul putoval i do humpoleckého pivovaru Bernard, respektive do jeho návštěvnického centra. To začalo fungovat v loňském roce. Je spojené přímo s pivovarem, kam z něj vedou prohlídkové trasy do provozu. Jeho součástí je také  kino, kde se konají různé besedy, promítání a jiné kulturní akce. Ta budova je poměrně zvláštně řešená za použití režného betonu, skla, oceli a dřeva. Součástí je navíc vyhlídková věž, tyčící se kolem funkčního pivovarského komína. Cesta ke konečné podobě té budovy prý byla dost dlouhá a jednoduchá nebyla ani výstavba.

Třetí oceněnou stavbou je chrám svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou. Ten nedávno prošel celkovou rekonstrukcí za  víc než sto milionů korun. Není sice obvyklé, aby titul získala několik set let stará budova, ale podle tamního faráře Tomáše Holcnera je to v tomto případě na místě.

autor: Milan Soldán
Spustit audio