Nové magnetické rezonance jsou přesnější a rychlejší. Na Vysočině jich přibývá

13. listopad 2019
Magnetická rezonance, ilustrační foto

Nemocnice na Vysočině letos investovaly desítky milionů korun do obměny přístrojového vybavení. Například ta jihlavská už ve čtvrtek zprovozní novou magnetickou rezonanci. 

Podobná zařízení si letos pořídily i další nemocnice v kraji. Některé dokonce ve verzi, která umožňuje vyšetřit i pacienty trpící nadváhou. Jak Českému rozhlasu řekla mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková, tamní magnetická rezonance dokáže už nějaký čas diagnostikovat pacienty vážící až 250 kilogramů.

To samé pak zvládne nový přístroj v Havlíčkově Brodě. Podstatné je také to, že aparát je při práci daleko přesnější a podrobnější. 

Magnetická rezonance dokáže odhalit případné změny struktury orgánů a tkání ve vyšetřované oblasti nebo posoudit změny již dříve známých anomálií. Získané informace pomohou lékaři diagnostikovat chorobu či poranění, upřesnit diagnózu anebo sledovat průběh onemocnění a také ověřit úspěšnosti dosavadní léčby.

Aktuálně je k dispozici ve čtyřech krajských nemocnicích, chybí pouze v Pelhřimově, tamní pacienti proto musí dojíždět na vyšetření jinam. 

autoři: Zuzana Dudášová , Martin Váňa
Spustit audio