Nezmaři: Máme slušně rozvinutou autocenzuru

4. srpen 2016

Před večerním koncertem na Prázdninách v Telči si čas pro posluchače Regionu udělali Pavel Jim Drengubák a Pavel Zajíc ze skupiny Nezmaři. Společně hrají už skoro čtyřicet let. „My jsme původně začínali jako scénická hudba při Divadle dramatických textů a skládali jsme si vlastní písničky. Jejich kvalita ale odpovídala mládí.“

„Pak jsme zjistili, že bude lepší se nejprve učit na převzatých věcech. Tak jsme textovali věci ze světové folkové produkce. A nějakých 15 let zpátky jsme zase začali tvořit vlastní písničky. A ta autorská část u nás dnes převažuje,“ vysvětlil Pavel Zajíc, zpěvák a kytarista Nezmarů.

Vlastní tvorbu nastartovaly ztížené podmínky

„V období, kdy od nás odešla Pavlína Jíšová, která byla autorkou, jsme znovu zkoušeli psát písničky. Byli jsme tím vlastně hozeni do vody,“ vzpomínal Pavel Jim Drengubák, hráč na kontrabas. „Máme myslím dobře rozvinutou autocenzuru a dokázali jsme vybrat písničky, které se líbily nám, a zároveň měly potenciál, že se zalíbí i posluchačům. Tou dobou taky začal platit autorský zákon, podle kterého bylo textování zahraničních melodií zatíženo složitou administrativou. To postrčilo nejen nás, ale i spoustu dalších kapel k vlastní tvorbě.“

Pavel Jim Drengubák „zajíždí“ novu basu

Téměř od samých počátků drží rytmus a tvrdí muziku Nezmarů Pavel Jim Drengubák. Hraje na kontrabas a letos si dopřál nový nástroj. „Ta basa, na kterou teď hraji, je právě mladá. Nechal jsem si ji udělat asi před půl rokem. A testuji ji. Vyhrávám ji a jsem s ní moc spokojen. Když jsem vznášel požadavky, tak jedním z hlavních bylo, aby byla trochu lehčí, protože celý život tahám těžké almary. Mám ji tedy trochu menší a lehčí, ale zvuk je skvělý,“ ohodnotil Pavel Jim Drengubák.

Pavel Zajíc vytvořil víc než tisíc rozhlasových pořadů

Zpěvák a hráč na kytaru Pavel Zajíc je kromě motoristického nadšence také rozhlasák. „Já mám na Českém rozhlase České Budějovice pořad Folkový antikvariát. Začínal jsem v roce1993 atento týden jsem natáčel díl s pořadovým číslem 1158. Naštěstí je pořád co pouštět. Českobudějovické studio má skvělý archiv. Svoje první nahrávky tam udělali Hoboes, Wabi Daněk nebo Minnesengři. Tam je opravdu z čeho vybírat. Občas sáhnu i do svého soukromého archivu nebo se různě dostávám k zajímavým nahrávkám,“ řekl Pavel Zajíc.

Stále je možné zkoušet něco nového

Koncertní program Nezmarů je proměnlivý. Vystupují s orchestry základních uměleckých škol, mají speciální vánoční program a na Prázdninách v Telči chystají také překvapení. „Vystupujeme společně s Volným sdružením symfoniků z Českého rozhlasu. Oni mají svoje vlastní čísla. Hrají třeba nádherné filmové melodie. No, a v části našeho repertoáru nás doprovázejí,“ popsal spolupráci s pěticí symfoniků Pavel Jim Drengubák.

Nezmaři mají pestrý i život mimo pódia

Pavel Zajíc se věnuje svým psům. Pes to je jediná láska, kterou si můžete koupit za peníze, říkává s oblibou. A taky se účastní veteránských motoristických závodů. Pavel Jim Drengubák je celoživotní sportovec. A společně s partou přátel už přes dvacet let jezdí na krasojízdy. „Vyjíždíme vždycky na několik dní na starých kolech. To kolo musí být opravdu letité, nejlépe předválečné, a všichni musí být stylově dobově oblečení. Jednou nás překvapil kamarád, který na kole vezl v batohu starý gramofon na kliku. Pak jsme zastavili na louce, on natočil kliku a vyhrávali jsme,“ vylíčil své prázdninové zážitky Pavel Jim Drengubák.

Spustit audio