Nezisková organizace Háta v Ledči nad Sázavou zaměstnává desítky handicapovaných

S postižením jakéhokoli druhu se práce nehledá snadno. V Ledči nad Sázavou je to o něco snazší díky obecně prospěšné společnosti Háta.

Sídlí v budově, kde byly dříve sklady s vysokými stropy a výrobna léků. Dnes slouží lidem s různými handicapy, kteří tady našli práci, přátele i náplň volného času.

Háta, o.p.s.

Hátu zakládala a vede ji ředitelka Iveta Vrbová. V sociálních službách pracuje už dvě desítky let. Když před asi osmi lety odešla z oblastní charity, s rodiči tamních klientů se domluvila, že založení obecně prospěšné společnosti Háta bude znamenat vybudování vlastních prostor a kde budou podmínky pro to, aby se klienti mohli učit, rozvíjet ve svých dovednostech, ale i odpočívat a bavit se.

Háta provozuje pod jednou hlavičkou několik středisek s různou náplní. Je tu například dílna, kde vznikají pomůcky pro zdravotnictví, keramická dílna, cvičná kavárna i kuchyně, centrum denních služeb nebo potravinová banka.

Sociální bazar poskytuje potřebným oblečení, boty, hračky nebo knížky pro děti, ale také autosedačky, odrážedla, zkrátka všechno možné. „Když si sem přijde někdo ze sociálního odboru, dostane věci zadarmo, a jinak to tady funguje jako běžný bazar, jen s výrazně nižšími cenami od pěti do dvaceti korun,“ vysvětluje Iveta Vrbová.

Pytle na nebožtíky

V kompletační dílně se dříve připravovaly krabičky pro děti do škol, dnes je vystřídalo šití velkých pytlů na nebožtíky. „Místo jednoho stroje už máme tři, je velký odbyt. Zároveň je to dost náročné, musí se umět přišít třímetrový zip a našít ho do oblouku,“ ukazuje na novou náročnější práci s igelitovými pytli.

Společnost Háta ještě provozuje kavárnu Barborkafé, v komunitním centru pořádá setkávání a hry s lidmi z ostatních podobných zařízení, stará se o osoby pečující, o potravinovou banku a v Ledči na náměstí najdete jejich obchod Hátovinky.

Všichni klienti mají běžné pracovní smlouvy a jsou v Hátě zaměstnaní.  Dávat handicapovaným práci a smysl života, je pro Ivetu Vrbovou zásadní: „Říkám, že když člověk může, tak má pomáhat. Když je zdravý, tak má pomáhat těm, co zdraví nejsou a vážit si všeho, co kolem nás je,“ usmívá se ředitelka Háty.

Spustit audio